2021-04-15
講起刨冰 相信唔少人嘅wish list入面都一定有位於銅記嘅甜姨姨 見到佢嘅超巨型刨冰加超多好評 點忍到唔去試下呢❤️ 除咗食刨冰 我仲試咗蕨餅同埋豆腐花 全部都好唔錯!第一次食完嗰陣甜姨姨仲好nice咁同我哋講bye bye 又問我哋好唔好食 好親切🤣📍黑極~黑芝麻豆腐刨冰因為鍾意食芝麻甜品 所以最想食就係呢個 結果係比想像中更好食! 我朋友用「愈食愈有驚喜」去形容佢 因為就咁睇係唔會知道晒佢嘅盧山真面目 好似掘寶藏咁 愈食愈發掘到更多寶物🤣最頂有粒好脆口嘅芝麻花生糖 刨冰入面有芝麻花生碎 再食就會見到黑芝麻雪糕 最底仲有豆腐布丁 一個刨冰可以食到咁多嘢 會唔會太正😍重點係全部都好夾又唔會話好甜 好值得去試! 📍夠薑菠蘿刨冰最頂有一朵好靚嘅菠蘿乾花 可惜硬咗少少 本身期望刨冰會有薑嘅辣味 不過反而被甜味蓋過咗 額外提供薑汁亦略甜 相信呢個刨冰一定包含咗甜姨姨對姜濤無限嘅愛 食嘅時候都甜到入晒心🤣 食食下就會食到菠蘿果粒 豆腐花 椰果粒同埋蒟蒻粒 唔食到最後都唔知有咁多料! 口感都好豐富 亦都平衡返甜味📍紅豆抹茶蕨餅本身好鍾意食蕨餅 所以喺IG見到佢推出嗰陣就決定要試! 蕨餅好煙韌 加
📍黑極~黑芝麻豆腐刨冰
📍夠薑菠蘿刨冰
📍紅豆抹茶蕨餅
本身好鍾意食蕨餅 所以喺IG見到佢推出嗰陣就決定要試! 蕨餅好煙韌 加埋紅豆一齊好夾 話咁快就食晒啦😭
📍即撞木桶豆腐花
食咗咁多凍嘢 係時候要食返啲熱嘢暖下個胃 呢個豆腐花用木桶裝住好靚又可以保溫 豆腐好嫩滑😍 而黃糖另外裝起 可以按個人喜好去加 非常貼心!