2023-02-12
老婆叫我放工加餸,去到南昌薈已經7點幾,諗住斬啲燒味返屋企食,點知差唔多關哂門🥲,好彩見到間「燒洒一族」,佢哋主打西式燒味🍖和酒醉🍶糸列,口號係「燒得嘅,都係燒味」👍,所以有燒雞脾、燒豬手、燒排骨、燒腩仔、燒春雞等,我今次就試咗蒜香南乳燒春雞、豬頸肉和蜜味烤雞脾🥰。至於酒醉糸列有成🔟款選擇,我今次試下佢地嘅熱賣之選,酒醉薰蹄😋。酒醉薰蹄 $45一閞蓋已經傳來陣陣酒香味🍶,薰蹄🐖外皮爽身,有肉味🥰,再加上薰蹄帶有微微酒香味,不會有因酒精度數過高所帶來嘅苦澀嗆喉感覺,非常好食😋。蒜香南乳燒春雞 $65燒春雞🐓燒得啱啱好,外皮脆口,雞肉滑多汁,充滿南乳和蒜香味🧄,就算係雞胸肉都完全唔嚡口😍。黑糖烤豬頸肉 $48豬頸肉🐖燒得焦香,有少少燶邊,肉質嫩滑,肥瘦均勻,非常惹味😋。香甜蜜味烤雞脾(2隻) $40雞脾🐓同樣外皮香口,入面juicy🤗,蜜糖味又甜又香,十分好味😋。總括而言,西式燒味選擇多,價錢親民,性價比高,店員又非常貼心❤,會問客人要否翻熱和斬件👍。至於酒醉系列更加係必試之選。「燒洒一族」分佈九龍、新界唔同嘅街市入面,最近更加係樂富街市入面閞咗新嘅分店,所以而家一共有8️⃣間分店啦。
酒醉薰蹄 $45
蒜香南乳燒春雞 $65