2022-10-19
食Fine Dine🍽️/ Omakase🍣,除咗食佢嘅食材,仲要食埋佢個環境、氛圍、服務等。而「花貝日本料理」在各方面都係水準之上👍🏻今次我哋㨂左平日嘅夜晚,我哋被安排坐吧枱座位,可以同廚師交流一睹廚師嘅功架,當然要一嚐佢嘅廚師發辦!晚餐Menu Set有兩款: 🍽️Omakase $1488 🍽️板前Omakase $1888我同友人各自叫一款,試晒兩個餐😁 啲個食評就淨係介紹$1488 個set,已經夠晒豐富😆前菜: 土佐啫喱配毛蟹肉🦀前菜是土佐啫喱配毛蟹肉,賣相挺吸引!梳梳鮮嫩嘅蟹肉,鮮甜味美,底下配以晶凝通透嘅土佐醋啫喱,整體很清新很配合。加埋士佐啫喱的酸,完全打開了胃子。Sashimi三品:帶子🐚、牡丹蝦🦐、大拖羅🐟帶子大大隻鮮甜爽口;牡丹蝦夠新鮮蝦肉爽彈;大拖羅淨係睇個樣就知超肥美!師傅切得好厚大大舊,油脂入口即溶,令人回味。(咁啱兩舊拖羅都有筋,有些少失色,如果師傅切埋個筋位就100分了)額外order:法國凱撒蠔 🦪$68 咁啱星期二做緊promotion,法國凱撒蠔 $68 買一送一,我哋就叫左兩隻試吓。正確名稱應該係Ptolemee XV(Google大神話我知啲個名係
🍽️Omakase $1488
🍽️板前Omakase $1888
我同友人各自叫一款,試晒兩個餐😁 啲個食評就淨係介紹$1488 個set,已經夠晒豐富😆 前菜: 土佐啫喱配毛蟹肉🦀
咁啱星期二做緊promotion,法國凱撒蠔 $68 買一送一,我哋就叫左兩隻試吓。正確名稱應該係Ptolemee XV(Google大神話我知啲個名係古埃及托勒密王朝的末代國王:Ptolemee XV Caesar),暱稱「小凱撒」。
凱撒蠔大小適中,口感非常特別,既爽脆又Creamy,金屬味不太明顯,但有足夠海水味。整體就係好均勻,在口感、鹹甜度、金屬味等都好平衡,每一個優點都有啲,鍾意食蠔嘅朋友千其唔好錯過。
下一道菜係鮟鱇魚肝配真鯛魚,第一次食人稱「海中鵝肝」嘅鮟鱇魚肝,啲種貴價食材,口感嫩滑,容易入口,味道唔算濃烈,沒有腥味,配合真鯛嘅鮮甜,再加上柚子醋,酸酸甜甜又係好開胃。
一品料理:黃金燒大蝦 🍤
大蝦🍤好大隻,大隻到要用刀叉🍴食😂 開邊燒再加上沙律醬,上面配以海膽非常野味,而蝦肉彈牙,一起食口感層次非常豐富!不過個人口味就唔太愛好沙律醬,少啲會更好食。
海蝦好大隻肉身好紮實,配以甘醋調味酸酸甜甜好醒胃~
1)真鯛
真鯛口感Q彈,味道淡雅,通常會作為壽司套餐嘅開場。建議點少少岩鹽或檸檬汁食用,不需要沾醬油,以不掩蓋其原本嘅味道。
八角魚因為橫切面成八角型而因此命名,據說在以前因為長相醜陋所以是種冷門、只有食客至知道嘅魚種,今日第一次有幸可以品嘗,味道鮮美,魚味較上一道真鯛濃厚。
平時壽司店嘅赤貝都係急凍無味,今次啲個新鮮嘅赤貝口感完全冇得比,外表充滿光澤,大隻之餘肉質非常鬆脆,美味!
赤身粉紅剔透,充滿光澤同彈性,證明非常新鮮。雖然不帶油脂,但肉質鮮嫩,入口即溶不帶筋,魚味濃厚
鰤魚肉質甜美,脂膏豐厚,入口即融化在舌尖之上,真係回味無窮!除左海膽壽司,佢係眾多壽司中嘅賣飛佛👍🏻
池魚仔肉質緊實而爽口、略帶油香,比起鰤魚一啲都唔輸蝕。
海膽唔洗講一向都係香港人嘅最愛。啖啖新鮮香滑嘅海膽,配以紫菜一齊放入口,完全係衝擊味蕾嘅極限!
一向都覺得玉子燒係平平無奇嘅菜式,但啲個玉子燒能夠俾到驚喜。除咗蛋味香濃,佢仲有好濃郁嘅海鮮鮮味,可能係加入左海鮮熬製嘅高湯,所以味道層次完全唔肛。
食完壽司其實都已經飽左9成,送上一道大蜆清湯確係來得合時。蜆肉飽滿鮮嫩,再配合鮮甜清湯,為豐富嘅晚餐劃上完美句號。
蜜瓜冰凍清甜,入口爽脆,抹茶奶凍係師傅自家制,奶味香濃之餘亦帶有抹茶嘅香味。至於長畸蛋糕亦都好香濃,表面仲有一啲糖粒增加口感同味道層次,不過個人就覺得略為太甜。
裝修非常別緻,能夠做到一種高級日本料理嘅感覺。除左地方大同闊落,仲設有多間VIP房(經理話唔收min charge架!),非常適合親戚朋友飯局! 服務:
店舖走高檔路線,當然上等嘅服務係唔少得。除左主動沖茶之外,有好多細微位都知道佢哋係好著重服務,例如佢哋會幫你個袋、外套加上椅套,會主動問你凍唔凍,每度菜亦會耐心同你講解等等。啲啲服務其實五星酒店都未必有。
總結:花貝日本料理帶比我一個高級嘅omakase體驗,無論食材、環境、服務都係做得好出色。雖然以價錢黎講唔算平,但我覺得係一分錢一分貨😊。
食物:❇️❇️❇️❇️❇️
環境:❇️❇️❇️❇️❇️