2021-08-08 229 瀏覽
🇯🇵 北海道嘅人氣居酒屋「淳吟」,開到嚟香港喇~ 去灣仔就可以品嘗到家鄉嘅味道😋Sake Flight $108 必點🍶!$108就可以試到3款罕有嘅sake,包括:帶香甜果味嘅純米大吟醸 Princess、層次豐富嘅一生青春 特別純米、比較辛口嘅長寿金亀 純米吟醸酒sake pairing啱哂!清酒浸鮑魚 $88 用上辛口清酒浸鮑魚至少一日,食落真係入哂味,pair埋Princess嚟飲,甜甜酒香撞上辛口sake,更帶出鮑魚鮮味 (1/8起單次堂食滿$500,再用消費券埋單就送,唔好錯過!)酒盜芝士 $58 有別平時用嘅cream cheese,淳吟用上mascarpone cheese,食落light啲又柔滑啲,好好食!大推!土手味噌煮日本黑毛和牛牛雜 $98 聽講好少香港餐廳可以進口到日本和牛牛雜,嚟到呢到真係唔可以錯過!牛雜用咗三種味噌熬煮一日半,有嚼勁又帶油香,而且味道超!濃!郁!pair長寿金亀超正!軟棉蝦夷鹿肉漢堡扒(味噌燒茄子) $115 70%北海道特產鹿肉 + 30%牛肉,混合出嚟就係呢道肉味鮮美、唔會有膻味嘅料理,配上較濃味嘅味噌更帶出肉香~軟棉蝦夷鹿肉漢堡扒(紫

軟棉蝦夷鹿肉漢堡扒(紫蘇) $98 同樣嘅鹿肉漢堡,配上紫蘇蘿蔔蓉同柚子酸汁,又係另一番風味,呢款感覺清爽啲,個人鍾意味噌嗰款濃濃肉味多啲~

帶子配紀州南高梅梅子冷素麵 $128 夏天必點嘅冷麵,加入咗紀州南高梅,令到個梅子麵每啖都帶酸味,夠哂refreshing,不得不提北海道帶子同埋黑魚子亦都好鮮同香口。

海鮮大阪燒 $90 相機食先後仍然鬆軟,口感上較出色,而且海鮮份量都幾足。

整體食物都出色,鍾意飲sake一定要嚟試試。

如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕