2021-04-16
上星期日同屋企人去一間高質素得來又唔貴嘅火鍋店—尚膳養顏滋補鍋。家人話呢度既尚膳養顏美人鍋一定要試,仲要係打邊爐前飲返碗,咁先試到最純正既清甜湯底。尚膳養顏美人鍋湯底食材好豐富足料,更係滋補養顏,有桃膠、烏雞杞子、南棗,等等其他藥材熬製。唔知係咪落左金華火腿熬製呢,飲落有啖啖鹹香味,令人好想encore。朋友中意食辣,叫左尚膳麻辣鍋,估唔到入面有幾舊鴨血,麻辣鴨血好滑嫩可口。如果食到辣既朋友,可以挑戰辣度高d,超爽嫁!!肉方面,叫左新鮮本地牛頸脊,細碟份量都唔少,我會放入湯底8秒度(店家建議10秒),牛味濃超鮮嫩,雪花平均分佈,牛頸脊算厚肉,咬落有返咁上下嚼勁。老公中意食海鮮,特登叫左海鮮拼盤,開頭問店員海鮮拼盤有d咩,佢話唔定,總之會有六款唔同的新鮮。成個冰鎮海鮮拼盤上枱時好吸精,放得靚靚,海鮮一睇就知新鮮。蝦,白鱔片,鯇魚片,象拔蚌,珊瑚蚌,蟶子。我最中意肥美鮮甜既象拔蚌同肉質爽口彈牙既桂花蚌。另外,叫左其他火鍋配料,佢地既自家製手工餃子,手打滑,手工丸都值得一試。三款都係可以叫混款,各款味道兩粒,咩味道都可以試勻晒。手工丸中,黑松露蝦丸同芝心牛肉丸比較特別。手工餃子皮薄餡靚,手打
另外,叫左其他火鍋配料,佢地既自家製手工餃子,手打滑,手工丸都值得一試。三款都係可以叫混款,各款味道兩粒,咩味道都可以試勻晒。 手工丸中,黑松露蝦丸同芝心牛肉丸比較特別。手工餃子皮薄餡靚,手打滑又彈又滑。雜菜拼盤d蔬菜翠綠新鮮,放入美人鍋滾一滾更加清甜。
仲有小食,叫左鹵水拼盤,大腸,牛腱,牛肚。鹵水入味,加上外面有幾款前菜任食,可以叫返支啤酒慢慢嘆。
飲品方面,餐廳好好~現凡於社交平台讚好/打咭簽到,就可以有一杯杞子圓肉菊花露或寧神洛神花茶。就算係送都唔馬虎,飲品足料味道夠。
臨走仲有果盤同朱古力送
呢度環境好好,佈置有種古典簡約風,差不多每張桌子附近都有木屏,一來裝飾,二來可當作分隔屏風,提高私隱度。 如果多人,仲可以提前訂位,安排房間。餐廳都有party房,可以幫客人佈置埋,服務no.1。