2020-05-06 138 瀏覽
平時同男朋友諗唔到食咩就會去食上海野,之前食過謝謝儂嘅其他分店知道佢哋食物一向都有水準,今次就試咗佢哋九龍灣嘅分店。九龍灣分店比較大,位置都好寬,就算呢個敏感時期食大家枱與枱距離都枱得好開,安全感十足。每次黎都必食佢哋呢個系列,今次就叫咗食上海野必食嘅蟹粉小籠包。咬開一啖俾大家睇吓幾足料,食到淡淡蟹肉,皮夠薄,湯汁亦好juicy,推薦大家一定要試吓。上海四川野入邊我都好鍾意食酸菜魚,所以今次叫咗呢一個酸菜桂花魚。魚肉食落好滑嫩,亦都煮得入味,湯底夠酸,對我呢個食得辣之人來講就覺得未算太辣,但男朋友就覺得啱啱好,酸酸辣辣好送飯。仲配有好煙韌嘅薯粉,食完超級飽。食完濃味嘅嘢就叫咗一碟清淡啲嘅干貝賽螃蟹,蛋白炒得好滑唔會過熟,雖然係材料好簡單嘅菜式但好考廚師功夫。總括嚟講食上海野我都好推薦謝謝儂,價錢公道,食物質素有保證。

蟹粉小籠包

酸菜煮桂花魚

仲配有好煙韌嘅薯粉,食完超級飽。
干貝賽螃蟹

蟹粉小籠包