2024-07-12 110 瀏覽
依區成為我覓食好地方,咁啱比我發現依間一直都好想食嘅中菜館,上星期去左依度食晚飯,好彩黎到咁啱有張二人枱,唔洗等位,其他大枱已經滿晒座餐牌都有好多小菜選擇,叫左兩道餸兩個人一齊食老壇酸菜魚叫左例牌size,揀左鱸魚同點左小辣,估唔到個賣相同出面食開酸菜魚嘅餐廳一模一樣,除左鱸魚之外,底層仲有椰菜花、萵筍同寬粉,魚肉非常嫩滑無骨,酸菜魚湯味道調得啱啱好,酸味唔會蓋過左其他食材味道,小辣嘅辣度亦恰好,飲得出當中有微微嘅胡椒香,不得不讚個寬粉爽滑煙刃,水晶寬粉口感咀嚼幾啖就滑左落喉嚨,唔同平時食到嘅寬粉過份刃口,超鍾意!冰鎮咕嚕肉超級期待依道餸,黎到嘅時候乾冰冒出嘅煙係冰底飄出來,仙氣十足,咕嚕肉外層因為冰凍過,所以造成外皮酥脆口感,掛到個甜酸芡汁,食落有啲似油炸鬼嘅外皮,入面嘅肉亦都好軟熟,炸得好靚,真係好好食!份量都算幾多,我哋兩個人食左幾件覺得膩,食粒青提子解下滯,即刻又可以繼續食咕嚕肉飲品叫左啤酒杯份量嘅大檸茶,兩個人一齊飲都夠哂爽最後叫多個生磨杏汁潤肺湯,飲落好香濃嘅杏汁味,清得黎飲到肉香

餐牌都有好多小菜選擇,叫左兩道餸兩個人一齊食

老壇酸菜魚

冰鎮咕嚕肉

飲品叫左啤酒杯份量嘅大檸茶,兩個人一齊飲都夠哂爽