食雞粥一般都會諗起沙田同元朗,元朗呢間雞粥喺九龍同港島都有分店,唔使入元朗都食到元朗老字號雞粥,今次嚟筲箕灣分店試下水準。餐廳格局同一般茶餐廳差不多,雖然唔算闊落但感覺乾淨企理。餐牌上好多選擇,除咗招牌雞粥,亦有多款生滾粥,另外仲有多款小食、炒粉麵同小菜。貴妃雞粥即叫即製,用砂窩上枱份量都唔少,適合兩個人分享。淡黃色嘅粥底吸收晒雞油,口感綿密濃稠度剛好。貴妃雞非常嫩滑,就連雞胸都滑食粥一定要配炸兩,腸粉透薄滑溜,油炸鬼微脆。鮮蝦雲吞蝦肉爽口彈牙,每粒雲吞都有一整隻蝦,而且好香大地魚味。星洲炒米咖喱味濃郁,少少辣好惹味而且超有鑊氣,唔會太油膩,比好多茶餐廳更出色椒鹽海中蝦賣相好靚,一上枱就聞到好香椒鹽味。蝦殼炸到脆卜卜,連殼同蝦尾都可以食埋總括嚟講食物質素好,選擇多而且價錢好抵食。下次諗起想食雞粥都會嚟幫襯。

餐廳格局同一般茶餐廳差不多,雖然唔算闊落但感覺乾淨企理。

貴妃雞粥

香脆炸兩腸粉
食粥一定要配炸兩,腸粉透薄滑溜,油炸鬼微脆。

淨鮮蝦雲吞

星洲炒米