2023-11-23
天氣凍食火鍋,中式食厭左,就揀左日式火鍋,睇中左個壽喜燒湯底和和牛而黎環境好舒適,枱與枱之間空間十足,唔會為左放左兩張枱而塞到密密麻麻。和朋友分別叫左一個A4 和A5 set湯底﹕壽喜燒、柚子胡椒湯壽喜燒湯背中少少甜味,濃淡適中;柚子胡椒湯,偏清,胡椒味唔會太重,唔洗驚搶晒啲牛味侍應好勤力過黎加湯,而且加真湯底,唔係水,唔會越食越淡味。A4 和牛﹕肉味比A5重,雖然望上去油脂無A5咁勁,都入口軟嫩,即使滾耐左都完全唔會老和硬。A5和牛﹕我地叫左最頂級的A5,油脂分佈均勻,基本上入口即融,薄切可以更快熟,而且減低油膩感,勁好味😍😍重點係份量好足,男士都唔洗驚唔夠食,性價比真係好高👍🏻蔬菜﹕配餐基金本跟蔬菜盤,金菇、鴻嘉菇、南瓜、冬菇、娃娃菜、蟹柳、芋絲,蔬菜全部都好新鮮。配壽喜湯底,吸左湯汁更正。另外漬物夠爽脆,好味🤤豆腐可冷熱兩食﹕冷食口感實啲,熱食會更軟滑,豆味十足。總結,價錢望上去好似唔平,但計返和牛等級同重量,其實性價比好高,正😊
和朋友分別叫左一個A4 和A5 set
湯底﹕壽喜燒、柚子胡椒湯
壽喜燒湯背中少少甜味,濃淡適中;
柚子胡椒湯,偏清,胡椒味唔會太重,唔洗驚搶晒啲牛味
侍應好勤力過黎加湯,而且加真湯底,唔係水,唔會越食越淡味。
重點係份量好足,男士都唔洗驚唔夠食,性價比真係好高👍🏻
另外漬物夠爽脆,好味🤤
豆腐可冷熱兩食﹕冷食口感實啲,熱食會更軟滑,豆味十足。