2024-10-24
全港有好幾間分店嘅檸檬冰室原來唔係淨係得個名,佢哋檸檬系列嘅食物同飲品真係超好食!小菜係大排檔嘅質素,好食過普通茶餐廳冰室好多,喺觀塘區仲係人手落單保留人情味,難怪吸引附近街坊好捧場!檸檬蜜汁排骨炒得好乾身,但充滿檸檬汁,個檸檬味好天然少少酸唔會好似化學糖漿咁。排骨多肉少骨,外脆內淋好餸飯,加咗$12轉餐有湯同白飯,中湯清甜冇味精好正檸檬牛油雞翼質地好似越南菜嘅牛油炸雞翼,大大隻好酥脆,用檸檬汁再兜一兜酸酸地勁清新鮮薄荷青檸沙冰上枱嘅時候勁驚喜超大杯,仲要真心係新鮮薄荷唔係薄荷糖漿,打咗薄荷葉入去好香!加埋青檸又係酸酸地,沙冰棉滑唔會太甜,超級推薦鮮茄菠蘿焗厚豬扒飯又係出色之作,個蕃茄汁唔會死鹹,真係食得出新鮮蕃茄味,豬扒厚身鬆化,唯一美中不足炒飯冇蛋,不過贏在個蕃茄汁已經收貨海南雞餐又係冇得彈,真係冇誇張,款款都咁正,佢個海南雞肉質結實緊緻,拆得技巧高超,成隻雞髀都留返原形🤩 隻雞少少鹹香,唔點豉油同辣醬都好好味無冰奶茶一見到個擺盤覺得有啲似著名燒味舖,碎冰放喺外面冰鎮住杯奶茶,奶茶香滑非常唔錯