成日覺得筲箕灣呢巷仔好有食街feel,有好多林林種種既餐廳,比起同區既東大街更有特色,好多都似係家庭式經營,人情味較重,熟客仔多。今日黎呢間之前都食過,不過係午餐叫外賣,今日就同屋企人黎食晚餐。其實識行既筲箕灣港鐵站一出行五分鐘左右就到,唔識既就問人天悅廣場係邊,對住入口條巷仔就係架啦。一入到去,職員就親切招待,安排座位同上茶。係大廳有個姐姐係度整緊生煎飯,手法純熟,剩係我地係度食果一個鐘,佢已經整左幾底!心諗啲生煎飽應該幾好賣喎!小籠包$58八只,四只一籠,大大只,脹卜卜!一咬開,啲汁流晒出黎!!正!豬肉餡都幾多,肉淋,調味剛好,唔會太咸但又入味!個姐姐話佢地啲豬肉係用本地豬,自己校味,所以味道一流!食落又係喎!水晶肴肉之前見過,食就真係第一次。首先,個皮好爽口,透明果啲質感似啫哩,而肉就似金華火腿甘,但就無甘咸。成舊食唔油膩,凍凍地,好爽口。鍾意既仲可以點埋伴有既醋食。酸酸地,好夾好開胃。黑醋魚可以選擇糖醋或黑醋去炒,而我就選左黑醋。師傅炒得好有爐氣!熱辣辣!魚沾粉炸過,所以邊好脆。入面既魚肉實,唔會淋到爛晒!個汁酸酸甜甜甘,好惹味!送飯一流!啖啖肉!夠實淨!排骨粗炒麵條同汁、菜炒

小籠包
$58八只,四只一籠,大大只,脹卜卜!
阿翁上湯小籠包。八只

食落又係喎!

水晶肴肉
之前見過,食就真係第一次。

黑醋魚

黑醋魚柳。連飲品

啖啖肉!夠實淨!

排骨粗炒
麵條同汁、菜炒得好均混,色水好靚。大大碟,兩三個人分都得,有好多既排骨,即我地所講既豬扒。

排骨炒粗麵。連飲品

最後叫左個高力豆沙作結!
因為係即叫即整,所以趕時間既要叫定,不過我地都係等左十分鐘左右就有。

炸得好大個,面頭有啲糖分,炸得金黃,唔會燶晒!

高力豆沙

咬落去好煙韌,質感介乎麵包同茶粿既皮,好特別,加埋豆沙蓉食,好好食!!
超力推介一定要食!

食物整體上好好,加埋價錢好抵,係心動會再黎既店舖!!
阿翁上湯小籠包。八只
黑醋魚柳。連飲品