2021-08-09 935 瀏覽
今日同 buddies上網搵吓公司附近有咩食,就搵到呢間位於青山道嘅森記,雖然都大概有10分鐘嘅路程,但因為我哋鍾意試新嘢,所以都唔介意行吓。原來呢度有室外同室內嘅位置,而且就喺馬路旁邊,好適合夜晚揸車過嚟食宵夜。餐廳仲用上上海懷舊風情的佈置,估唔到呢間小店都幾有特色。呢度除咗有粉麵之外,仲有小菜客飯供應。先嚟一碗雲吞墨丸麵,雲吞同墨丸各有三粒,自家製嘅雲吞特別好味,而麵質亦都非常爽口彈牙。另外仲叫咗脆炸蜜糖雞翼,小菜會包埋白飯同紫菜湯,咁都只係$48,真係好抵食!脆炸蜜糖雞翼總共有五隻雞翼,仲要係好大size嘅雞翼,外面炸得非常脆口,亦都食到甜甜嘅蜜糖味,而雞翼炸得啱啱好唔會過熟,所以仍然保持住鮮嫩嘅肉汁。我哋仲揀咗秘製沙嗲牛腩,同樣係配埋白飯同紫菜湯。呢個秘製沙嗲牛腩真係冇得輸,首先佢係採用崩沙半肥瘦嘅牛腩,所以肉質零捨滑,入口即溶,然後佢嘅靈魂就喺個沙嗲醬入面,原來佢嘅沙嗲醬係佢哋自家製,微辣中帶點甜,啖啖充滿花生香,非常香口。無論叫粉麵抑或小菜客飯,都可以加$15配油菜,呢度真係幾抵,連油菜都大大碟。佢嘅沙嗲醬實在太好食,所以我仲買咗一樽返屋企,今晚可以整串燒啦!
餐廳仲用上上海懷舊風情的佈置,估唔到呢間小店都幾有特色。
呢度除咗有粉麵之外,仲有小菜客飯供應。
雲吞墨丸麵
脆炸蜜糖雞翼
我哋仲揀咗秘製沙嗲牛腩,同樣係配埋白飯同紫菜湯。
油菜