2017-12-22
天氣凍最好就係去食野, 打邊爐, 韓燒都係好選擇, 但今次想試下少D食既野, 食下蒸氣鍋就去左係厚福街位置好方便既潮福佢有SET, 有散叫, 但今次想食D SET冇既野, 所以叫左散叫, 下次先再試下SET鍋底粥一開始放D料同粥落去, 係冇水的, 再用蒸氣經過D配料, 逼返D精華汁落個粥度食, 個粥煲完鮮甜味美, 我地叫左係雞粥, 令粥除左海鮮味仲有雞味, 好好味蟶子+龍蝦蟶子鮮甜大隻, 冇沙, 上面係生熟蒜黎, 咁整吊起晒蟶子既鮮甜, 高質;另外叫左個南非龍蝦, D肉都幾大舊, 唔錯東風螺我地叫左半斤, 都算幾大隻下, 好易挑出黎, 冇令我失望蒜蓉開邊蒸蝦糯米飯D個我地都好鐘意食, 係大大隻既開邊蝦上面, 放左好惹味既蒜蓉, 蒸完之後蝦同蒜蓉既精華落左去糯米飯度, 超好味馬拉糕聽FD講黎潮福一定要試馬拉糕, 試完, 果然鬆軟無比, 甜度剛好, 唔怪得出名蔗汁$30蚊有咁大瓶都算平, 好過飲汽水啦總結黎講, 潮福真係幾好食, 唔怪得咁出名, 期待下次再黎食任食SET
但今次想試下少D食既野, 食下蒸氣鍋
就去左係厚福街位置好方便既潮福
鍋底粥
蟶子+龍蝦
東風螺
我地叫左半斤, 都算幾大隻下, 好易挑出黎, 冇令我失望
蒜蓉開邊蒸蝦糯米飯
馬拉糕