2022-10-05 552 瀏覽
之前喺太子嘅包販子執咗,一年幾後竟然喺土瓜灣啟岸改名重開🤩 新名叫Cutting Onions🧅,除咗之前包販子有嘅特色漢堡包,仲多咗啲意粉同特色小食,不過整體嚟講都係啲包比較好食🙈~ 嚟到呢到先發現原來呢個商場都幾特別,地下有條好有日本風嘅「啟岸巷子」,差唔多全部舖位都係啲特色餐廳,不過大部分都行中高檔路線🙈•🥢 泰式冬陰功酸辣沙葛炸軟殼蟹包 $108之前喺包販子已經食過軟殼蟹包,但嗰次就係配牛油果紫菜沙律醬,今次呢個就係泰式風味~ 軟殼蟹同樣好大隻,而且係熱辣辣脆卜卜嘅😍 中間黃色一條條嘅係芒果,唔係甜椒🤣芒果下面仲有啲冬蔭功沙律醬、泰式酸辣沙葛、生菜同埋花生糖,口感好豐富😋 開頭仲有啲擔心估冬蔭功會好辣,但唔太食得辣嘅我都覺得一啲都唔辣😂係酸多過辣,加埋啲九層塔,令我聯想起越式撈檬多過冬蔭功~但估唔到芒果加軟殼蟹同埋酸酸哋嘅醬會咁夾🤩 同埋個麵包沿用之前包販子嘅自製麵包,好鬆軟但又唔會畀餡料嘅醬汁整到腍晒,就咁食仲好有麥香🤤 keep到水準👍🏼•🥢 大蝦濃蝦龍蝦汁扁意粉 $138第一啖食落去反而會聯想起蘑菇汁🤣 食食下都食得返蝦嘅鮮味~ 但個濃蝦龍蝦汁有啲唔夠濃蝦/龍蝦味啦😗 扁

🥢 泰式冬陰功酸辣沙葛炸軟殼蟹包 $108
泰式冬陰功酸辣沙葛炸軟殼蟹包

🥢 大蝦濃蝦龍蝦汁扁意粉 $138
第一啖食落去反而會聯想起蘑菇汁🤣 食食下都食得返蝦嘅鮮味~ 但個濃蝦龍蝦汁有啲唔夠濃蝦/龍蝦味啦😗 扁意粉軟硬度適中,意粉汁唔會太竭,啱啱好包住晒每條意粉👍🏼 而主角之一嘅大蝦都真係好大隻,口感尚算彈牙,但係都有少少腍🤏🏼
大蝦濃蝦龍蝦汁扁意粉
大蝦濃蝦龍蝦汁扁意粉

🥢 濃洋蔥汁芝士薯條 $56
洋蔥汁幾惹味,用嚟配薯條都幾夾,不過就會令啲薯條腍咗,鍾意食脆薯條嘅朋友可能未必啱口味~ 另外,洋蔥汁份量有啲少,所以最底嘅薯條就要點茄汁🥲
另外啲一粒粒啡色嘅原來係Vegan cheese,有cheese嘅口感,但無芝士味,食落有啲「寡」,個人嚟講唔係太啱口味🫣
濃洋蔥汁芝士薯條
濃洋蔥汁芝士薯條

🥢 陀地西多 $66
之前喺包販子都有食過圓形嘅陀地西多,不過重開之後就變返正方形🟧,所以其實價錢依舊,但份量大份咗,好似抵食咗🤭
西多上面依舊有極多花生碎、花生糖、焦糖漿同埋奶粉(?) 下面就係長方形嘅花生醬雪糕,不過份量有啲少,唔夠每一啖西多都食到🥺 因為麵包部分無乜味,要花生醬雪糕份量多啲先夠~ 而西多嘅麵包部分比印象中札實咗啲啲🤏🏼 但個西多炸得好好,表面脆脆哋唔會油膩~
泰式冬陰功酸辣沙葛炸軟殼蟹包