2023-06-19
話說好耐無食麻辣野,今日決定想去食下重慶麻辣出一身汗,就黎到popcorn2呢度食方叔叔重慶火鍋啦。九宮格麻辣大紅鍋 $38/位九宮格並唔係有9個辣度,而係每格既溫度都唔同,所以適合煮唔同既食材,例如中間格係火力最大既,所以可以渌d快熟既食物,四角既火力就最弱所以適合煮時間比較耐既食材,呢方面真係幾貼心。鮮活海蟶 $90/全見到時間限定既海蟶咁吸引緊係要試下,原來全份既份量都幾多,海螲既口感食落好嫩,而且肥美,帶有滿滿鮮味。功夫萵筍片 $28/半萵筍片真係切到好薄,好考師傅刀功,輕輕渌一渌就得,爽脆鮮甜。嫩牛肉 $48/半肉如其名,真係十分嫩滑,牛味都重,唔會比麻辣味蓋過。手打魚子蝦滑,墨魚滑 $58/半蝦滑同墨魚滑好足料,而且店員會幫我地渌埋,服務好好。大刀豬腰片 $49/半平時好小食豬腰片,估唔到食落咁爽口,又唔會有腥味,輕輕渌十秒就夠。美國牛板腱 $98/半肉味濃,肥瘦適中,火鍋基本上都係必叫。桂花蚌 $88/半桂花蚌鮮甜爽口,如果份量再多d就好。水仙烏龍檸檬茶 $48食火鍋一定要叫野飲,佢地既茶底係非常好飲,茶味香濃唔會有苦澀味,如果少少糖會比較容易有解辣既效果。
九宮格麻辣大紅鍋 $38/位
鮮活海蟶 $90/全
功夫萵筍片 $28/半
嫩牛肉 $48/半
肉如其名,真係十分嫩滑,牛味都重,唔會比麻辣味蓋過。
手打魚子蝦滑,墨魚滑 $58/半
蝦滑同墨魚滑好足料,而且店員會幫我地渌埋,服務好好。
大刀豬腰片 $49/半
美國牛板腱 $98/半
肉味濃,肥瘦適中,火鍋基本上都係必叫。
桂花蚌 $88/半
桂花蚌鮮甜爽口,如果份量再多d就好。
水仙烏龍檸檬茶 $48