2022-11-23
#西灣河 見完客順便去下 #太安樓 揾食,原來除左大廈裡面多小食店,外圍都有好幾間餐廳,最吸引我嘅係幸福鍋 - menu主打台式一人一鍋、台式小食、飯麵等;粉系裝潢加上特多卡位,坐得舒適!Screen QR Code 落單簡單又清晰! 🍱幸福小食拼盤 $88超靚嘅小食拼盤一共有九格,包括有台式麻辣鴨血、醉雞卷、鹽酥雞、蝦餅、甜不辣、地瓜條、炸花枝丸、台灣腸同滷水蛋;當中醉雞幾有特色,酒味香濃雞肉滑溜,麻辣鴨血唔算太麻辣易入口,炸物都相當酥脆,樣樣都覺得唔錯!可以一試!🍲台式香濃沙茶鍋 $118 香氣撲鼻嘅沙茶湯一人一鍋!眼見已經勁多牛肉呀! 配料有蜆、牛丸、花枝丸、娃娃菜、粟米、蕃茄、米血糕、魚腐、枝竹等!十分豐富!牛肉夠淋有肉味,米血糕幾特別,沙茶湯頭香濃夠惹味;跟餐可揀跟麵飯類,我就揀左滷肉飯,原來湯入面都仲有粉絲!!好足份量! 🍜大腸麵線 $32 :小食份量嘅大腸麵線十足十台灣味!唔錯 !🍵冷泡烏龍茶 $8: 最後揀左沒有加糖嘅烏龍茶啱哂可解解膩!幸福鍋地址 📍:西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖
🍱幸福小食拼盤 $88
🍲台式香濃沙茶鍋 $118
牛肉夠淋有肉味,米血糕幾特別,沙茶湯頭香濃夠惹味;
幸福鍋
地址 📍:西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下G25號舖