2024-06-19
經常外食既我都想食下住家既味道🏠飲個靚湯。咁岩今日有一個係深水埗返工既朋友仔就帶左我去幫襯呢間小店。聽朋友講呢間舖有好多街坊幫襯支持🙂↕️,餐廳主打新鮮燉湯、手工餃子同埋南乳豬手。今次我地一次過點哂所有招牌野,果然名不虛傳,樣樣都掂👍🏻~♥︎ 原隻鮑魚石斛肉汁燉湯 🍲燉湯真材實料,由老板以原隻鮑魚、鳥雞、淮山、石斛新鮮等材料燉出來的。有健脾胃、滋陰、清胃火的功效,大人小朋友都岩飲。🫶🏻♥︎ 韭菜鮮肉餃🥟私心推薦~可以選蒸/湯/煎,我今次叫左蒸。餃子放係籠入面蒸,上枱時熱辣辣💨啲汁鎖住哂喺餃子入面真係好Juicy好正💦,而且餡料鮮甜~食得出係用新鮮既豬肉🐖整既。下次要試埋其他整法先🙌🏻♥︎ 南乳豬手🤌🏻豬手南乳味好出,炆得夠腍夠入味。豬手仲有豐富既蛋白質同滿滿既骨膠原,好食又有益♥︎ 香煎蘿蔔糕🥕表面煎得脆脆,入面真材實料,有蝦米仔、原條羅白絲,唔洗點醬都已經覺得好好食
♥︎ 原隻鮑魚石斛肉汁燉湯 🍲
♥︎ 韭菜鮮肉餃🥟