2022-06-16 86 瀏覽
拖羅赤身,呢個5月尾6月嘅季節最好食刺身要配合埋天氣同溫度,偏冰涼嘅口感。今日天氣好焗熱。師傅切咗塊超厚大嘅比我,微涼口感唔冰,仲要勁鮮,衞生乾淨!佢喺我門前即切即處理舊魚~~平時嘅係無味唔知咩咁。精心設計過嘅menu, 除咗用時令食材,特別部位,不同種類嘅海鮮,仲有好幾種不同嘅口感,加上天氣比人嘅感覺去配搭,唔止口腹之慾,仲係物理上嘅好感。圖一: 左上 特厚拖羅 右上 前菜 魚腐蟹柳,炸蝦丸蠶豆,大根鰹魚汁。茶碗蒸 超滑,有蟹肉,清甜嫩滑左中: 超厚身墨魚 剌身壽司,巨厚,好濃滑口感,完全無任何筋。用成個鐘去處理佢!平時會係用好夠海膽/其他野令佢吊味,但佢係完全無渣,無un嘅野!師傅話係用手勁推到魚肉勁軟,超多功夫!右中: 赤貝 上咗枱仲會收縮!爽脆口感,左下: 平政魚較!超稀有部位!要好有經驗先處理到,因為平時好多骨。師傅話如果客有飲酒就會燒埋有骨個位,但刺身就食唔到,晒咗好大舊。右下: 沙巴鯖魚 深色d,食落重味過平時食到嘅圖二: 右上: 師傅勁nice, 我地坐bar枱,除咗有問必答,仲show埋佢由一大舊魚開始處理嘅原理,部位話比我地知。仲share以前同而家喺日本學做日本菜

拖羅赤身,呢個5月尾6月嘅季節最好食

右中: 赤貝 上咗枱仲會收縮!爽脆口感,
右下: 沙巴鯖魚 深色d,食落重味過平時食到嘅

圖二:
右上: 師傅勁nice, 我地坐bar枱,除咗有問必答,仲show埋佢由一大舊魚開始處理嘅原理,部位話比我地知。仲share以前同而家喺日本學做日本菜,壽司嘅分別,當年嘅辛酸。

圖3
左上: 吞拿魚下巴 配檸汁/酸汁,去油解肥膩。真係好肥唔係講笑,d皮燒到脆晒
右上: 八爪魚吸盤壽司,上面有魚子醬,好爽脆,唔洗點醬,已經夠咸
右中:吞拿魚 中落 位置 一排骨中間嘅位嘅肉,極罕有,腩排骨(?)呢件壽司用咗一大舊魚黎做,因為呢個部位只有一塊,切成12塊再去做成一舊壽司。好神奇嘅感覺,食完好耐都個成陣味喺口!全部都係師傅話我知㗎!
左下: 雪場蟹肉薯餅,即炸,上枱嘅時候其中師傅都話係好野黎,就知唔簡單!
右下: 炒緊好邪惡嘅野!牡丹蝦壽司上面放埋炒蝦糕,勁濃蝦味!食完d味不停喺口入口迴響!痴線!好癲啊!睇住佢處勁大隻嘅牡丹蝦,蝦頭倒晒出黎,再火燒再放返上隻度,做壽司

左上: 燒緊蝦膏
左中: 蒜頭漬,有味噌,昆布同柴魚醃,勁好食!完全唔臭!食到停唔到!
右中: 流心拖羅卷,入口微冰凍,真係溶化,放得耐會流心!入面有芝麻,超香!含一陣,等佢溶咗,散晒d香味出黎!大推啊呢度!
右下: 大佬嘅海膽杯,超靚!做師傅都唔容易,仲要放朵rose上去,洒雪花(淡雪鹽),好多做但超正

雞冠草係魚生壽司嘅常有配菜,勁爽口,好好味。平時都無人會話你知咩黎,但呢度師傅真係無得頂,勁細心!

呢餐omakase食品種類同質感都好豐富!唔止味道不同,真係好有心思!