1K
2016-12-31 179 瀏覽
潮福都食過唔止一次,朋友圈當中都有人好鐘意食蒸海鮮,不過對上幾次食,都係散叫,變相價錢都唔平。藍田呢間分店有個半任飲任食嘅海鮮餐,睇落份量都ok,所以試下。首先,粥底2選1,燉湯每位一款,乳鴿每位半隻、貝殼盛盆、龍蝦每位半隻,自選海鮮選4款;再加上唔少其他配料,例如雞、丸、瓜等等任食汽水、竹蔗水、韓式飲品、啤酒任飲首先我地揀左瑤柱鮮淮山粥,自選海鮮我地揀左蟶子、海中蝦、大元貝、鮑魚,當日客人唔多,落單後都好快上菜。而且基本上店員全程招呼,幫手蒸好哂。湯方面分別係西洋菜生魚燉陳腎,姬崧茸燉螺肉。二選一的話,會比較推薦西洋菜後者略嫌有點太鹹。每位都會有嘅半隻乳鴿,都算唔錯啦,有肉食。貝殼盛盒嘅份量還可以,不過味道偏鹹。但由於同蟶子蒸嘅時間相同,所以我地叫店員放埋一齊蒸,慳番啲時間。蟶子size都大喎,而且時間啱啱好,連埋粉絲食店員見我地都係心急,所以之後就自動將一樣時間嘅海鮮放埋一齊蒸,海中蝦每位兩隻,大元貝則每人一隻。蝦比較細細一隻,雖然每人有兩隻,但有啲唔夠喉,因為平時啲火鍋放題都做到任食海蝦啦。大元貝就唔錯,夠大隻,粉絲又多最後就係每位半隻嘅龍蝦同埋鮑魚。龍蝦都啖啖肉,鮑魚蒸得啱啱好

汽水、竹蔗水、韓式飲品、啤酒任飲

而且基本上店員全程招呼,幫手蒸好哂。

後者略嫌有點太鹹。
西洋菜生魚燉陳腎
姬崧茸燉螺肉
每位都會有嘅半隻乳鴿,都算唔錯啦,有肉食。
乳鴿
貝殼盛盒嘅份量還可以,不過味道偏鹹。

貝殼盛盒、蟶子
貝殼盛盒
海中蝦、大元貝

大元貝就唔錯,夠大隻,粉絲又多
大元貝
最後就係每位半隻嘅龍蝦同埋鮑魚。
龍蝦、鮑魚
龍蝦都啖啖肉,鮑魚蒸得啱啱好,又唔韌又爽口~最重要係己經清左條核突腸。
龍蝦、鮑魚
之後就係啲任食類,由於我地唔係大食寶寶,所以都冇點太多野。
發現蒸野真係好難影得靚…
蔥花卷,出奇地我幾鐘意食…獨吞兩個…即時飽到痴線…
蔥花卷
馬拉糕,甜甜地,不錯食~
馬拉糕
最後就係個粥底,店員話我地食好少野,所以個粥都仲有少少杰…幫我地落左啲水再煮。夠細心,俾著我自己鬼識…

個粥唔會太鹹,剛剛好。
粥底
食到呢度,我地兩個已經超飽,其實一開頭仲驚啲海鮮會太少,點知食食下又ok喎,可能蒸海鮮需時,坐下食下點都會有飽腹感。

不過,以呢個價錢而言,我覺得我地兩個戰鬥力弱左啲,有好多任食嘅款式都食唔落

我記得平時喺旺角食都係4、5百蚊左右,食嘅款式差唔多,所以真係食得多嘅人揀放題就最抵 (我地食得唔多)
2016-12-27