2022-10-04
8月老婆大人嘅生日慶祝活動就因我中招而破壞!不過之前同佢去過帝京酒店嘅香田日式料理食飯嗰陣,見到佢眼甘甘昅實個Elizabeth Arden嘅下午茶,趁放假即刻book嚟慰勞辛苦照顧咗我十日嘅佢。喱個夏日鑽白の魅下午茶都幾多嘢食,同埋咸食都好大件細食咗嘅我食完都覺得好夠飽。個下午茶除咗有咸同甜食仲有鬆餅同埋一人一杯特飲,成個套餐捧出嚟嘅時候相頭都幾唔錯。嗰兩特飲一杯叫Brightening Summer另一杯叫Ginger Tea,凍嗰杯Brightening Summer梗係奉獻比鍾意飮凍嘢嘅老婆大人啦。我喱條寒友就飲嗰杯暖粒粒嘅Ginger Tea,薑茶入面仲有啲橙同埋青檸檬幾香唔太甜好飲喎!喱個下午茶做到10月31日咋!day day下畫3點到5點有得食,548皮就有兩人份量喺開飯訂仲有8折優惠添。我同老婆大人一樣鍾意嘆咗咸食先,總共有五件最前頭嗰件係赤栗雞肉酥盒,中間嘅係北海道松葉蟹肉自家製豆腐,左邊係鳳尾蝦伴芒果沙律汁,右邊就係北寄貝牛油果沙律最中餅,最後面插咗旗嘅係迷你豚肉生薑燒漢堡。咁多件入面我最like喱個滑嘟嘟嘅北海道松葉蟹肉自家製豆腐,豆腐味好鬼濃加埋啲鮮甜嘅松葉蟹
咁多件入面我最like喱個滑嘟嘟嘅北海道松葉蟹肉自家製豆腐,豆腐味好鬼濃加埋啲鮮甜嘅松葉蟹肉真係好正斗。
九成下午茶都實有鬆餅喱道都唔例外,每人有一粒原味同埋提子味嘅鬆餅,仲會跟埋士多啤梨果醬同埋奶油比你搽嚟食。
甜食都係有五件左邊係青檸薑瑪德琳蛋糕,後面紅色嗰粒係草莓芝士蛋糕,右邊係鹹焦糖夏威夷果仁栗子撻,前面嗰件係黑加侖子朱古力慕絲蛋糕,最後面嗰杯就係青蘋果血橙慕絲。
登登登登.....我嘅心水甜食就係喱個清新唔漏嘅青檸薑瑪德琳蛋,同埋喱個好正嘅鹹焦糖夏威夷果仁栗子撻,栗子蓉夠香甜入面有啲夏威夷果仁好有咬口唔錯唔錯。
食完每人仲有Elizabeth Arden鑽白晶透保濕體驗套裝換領券乙張每份值成兩舊水架,我就梗係上繳老婆大人以表誠意啦!
香田日式料理
電話:26226167