2023-12-24
Bookmark咗呢間居酒屋好耐,初初我係俾佢張手寫Menu吸引過嚟🙊勁重日本feel‼️唔講唔知原來係日本人主理,東京都有分店🇯🇵係正宗日本料理🇯🇵 真心建議來同朋友、家人食餐好、飲下酒傾吓偈🍻今次人多可以試到好多嘢💃🏻食物水準好高💯魚治的熟食比較多,例如係常見的蟹蓋甲羅燒、燒魷魚等,相比刺身類就會少啲。重點推介以下幾款‼️🔸炙燒味噌刺身他他前菜必點💯 混合咗幾種魚嘅刺身他他,分別係三文魚、油甘魚、吞拿魚,店員會用火槍燒一燒表面,逼魚嘅香味出嚟😍淋上蛋黃,用紫菜包住。第一次食呢一種配搭的刺身他他,除咗口感豐富之外、食到三種魚的油香,夠晒特別👍🏻🔸和牛三文治🥪🥩🐮來自鹿兒島的和牛,牛肉油分好重🥹麵包烘得剛好表面金黃色,一咬落去外脆內嫩,仲加咗啲燒汁,係幸福的滋味🤤🔸萬願寺唐辛子🫑來自京都萬願寺的唐辛子,即是尖椒,好大隻,配木魚碎,燒完之後味道依然甘甜多汁爽脆!🔸和牛壽喜燒🥩鹿兒島A4和牛肉眼加上匈牙利鵝肝,簡直係Perfect Match🤩冬日暖笠笠之選,食一片都已經勁滿足🥰🔸鯷魚醬伴鮮野菜🍅🥦蔬菜拼盤蔬菜放在冰上面,好新鮮色澤都好鮮艷,點上鯷魚和味噌混合的醬汁,同蔬菜一齊食都幾夾,感覺鹹
🔸炙燒味噌刺身他他
🔸和牛三文治🥪🥩🐮
🔸萬願寺唐辛子🫑
🔸和牛壽喜燒🥩
🔸鯷魚醬伴鮮野菜🍅🥦
蔬菜拼盤蔬菜放在冰上面,好新鮮色澤都好鮮艷,點上鯷魚和味噌混合的醬汁,同蔬菜一齊食都幾夾,感覺鹹鹹甜甜。
其實仲有好多驚喜菜式,實在冇辦法一一介紹,例如係意想不到的配搭,蟹肉可樂餅土鍋飯🦀😳都值得一試!留待俾大家來品嘗😚
🔸烤牛肋骨🐄厚切牛舌👅
🔸味淋魚干🐟煙燻鯖魚配半熟玉子薯仔沙律🥔
🔸魷魚筒伴魷魚肝醬🦑蟹味噌甲羅燒🦀
🔸蟹肉可樂餅土鍋飯
🔸吉士布甸🍮
📍#魚治 (#中環美食) (#金鐘美食)
#中環 威靈頓街2-8號威靈頓廣場M88 7樓
#金鐘 金鐘道88號太古廣場LG1樓001號舖