餐廳: 薈聚軒
資訊:

2024-07-17 1368 瀏覽
同朋友踩單車到科學園,已經夜晚了,不如就在附近食餐晚飯,醫好肚就返出沙田。鮮果咕嚕黑豚肉黑豚肉(即係咕嚕肉)非常肥嫩多汁,加上水果調製的醬汁,口感清新爽口。咕嚕肉吃起來脆香彈牙,另外仲有菠蘿、藍梅、青椒配料,交織出酸甜滋味,非常開胃。蜜汁桂花山藥淮山平時就食得多,但用蜜糖和桂花甜製就真係第一次食。廚師將淮山和清香的桂花和蜜汁完美地結合在一起 ,頗有創意。淮山經過烹調後,質地做得軟軟的,唔似平時食到的口感,獨特的甜蜜滋味,好似一道新型中式甜品。薑汁千層糕通常食完中餐,都會想看看有什麼甜品作尾。我們揀了這個薑汁千層糕,想不到薑汁千層糕非常有薑辣味,薑味的嗆感非常強,喜歡薑味的人一定非常喜歡。估唔到科學園都有間咁高質酒樓,下次可以帶屋企人過來一齊食~
薑汁千層糕
估唔到科學園都有間咁高質酒樓,下次可以帶屋企人過來一齊食~
2024-07-07