2019-04-14
唐記開到成行成市,梗有一間喺左近,對香港人黎講真係好方便。因為連續三日都要同家姐兩個自己食自己,所以就買唐記去解決我地其中三餐,可以講既係,真係快靚正,而且好抵食,雖然好多人排隊,不過店姐姐速度都好快。我地既晚餐有雞扎、豉椒鳳爪、香煎牛肉包、香煎蔬菜香菇包同煎鍋貼。雞扎用腐皮包住豬肚、豬皮、芋頭、雞肉,腐皮好淋身,同豬皮一樣都係吸晒啲汁好好味,豬肚好淋,芋頭好粉好靚,雞肉正常。豉椒鳳爪蒸得好淋好入味,甜甜地辣辣地,好惹味。由於見到有新出既香煎風味點心,$15就有三件,當然要買黎試下啦,買左香煎牛肉包、香煎蔬菜香菇包同煎鍋貼,外層煎到脆面,而且熱辣辣,好香,入面個餡都算多,最鍾意佢個香煎蔬菜香菇包,入面啲蔬菜仲好有咬口好好味。有時食早餐都會食中式包,於是我買左兩個凍包可以朝早自己蒸熱做早餐。蕃薯包好軟熟,番薯蓉好綿密但唔會好甜,唔錯。榨菜肉包好香,每一啖都食到榨菜同豬肉,口感好好,好味。另外買左個鳳爪排骨飯自己第二日當lunch,估唔到個飯都幾大盒,排骨都有好多件,而且好多肉,加埋鳳爪辣辣地,好惹味。
我地既晚餐有雞扎、豉椒鳳爪、香煎牛肉包、香煎蔬菜香菇包同煎鍋貼。 雞扎用腐皮包住豬肚、豬皮、芋頭、雞肉,腐皮好淋身,同豬皮一樣都係吸晒啲汁好好味,豬肚好淋,芋頭好粉好靚,雞肉正常。
豉椒鳳爪蒸得好淋好入味,甜甜地辣辣地,好惹味。
有時食早餐都會食中式包,於是我買左兩個凍包可以朝早自己蒸熱做早餐。 蕃薯包好軟熟,番薯蓉好綿密但唔會好甜,唔錯。
榨菜肉包好香,每一啖都食到榨菜同豬肉,口感好好,好味。