2015-01-27
放工約咗朋友去韓國街聚舊,唔知係咪韓風盛行,每一間都座無虛席,行行下就去到明洞Express,朋友就就推介可以一戰,二話不說就直入,此店就平價路線,每樣都係$50 ~ 60不過順帶一提,侍應生唔會特別理你,有需要就自己出手,侍應生多數只會執檯同收錢,想自己揀檯?睇你當日嘅運數喇,因為我當日就俾人拒絕咗喇,不過快食一個靚飯係無問題嘅!因為知道會有甜品約會,所以我地每人都係叫咗一個餐就收手,原來呢度係要先出去俾錢拎飛,再入去等,到可以拎野食嘅時候,手上的等候器就會收到閃光同震動提示!晚餐時間都唔駛等好耐,值得一讚,我叫嘅泡菜湯等咗15分鐘就拎得滾熱辣嘅泡菜湯令人食指大動隨餐有同前菜跟埋!今次嘅前菜喺泡菜同土豆絲,朋友話我知,其實佢次次嚟親都係呢兩款前菜,無變過!冷冷嘅土豆絲食落去唔粉,幾好食,仲可以喺太辣嘅時候用嚟解一解辣!泡菜湯內有大量泡菜,仲有豚肉同豆腐,豆腐幾滑但豚肉太少,不過對少肉多菜嘅我,係 ok嘅!湯底當然有小小味精,但卻很討我的歡心濃湯令我一口氣食晒成碗,食到中途都會覺得有小小辣,但再食番小小土豆絲就可以繼續喇,朋友見到都嚇親如果明洞Express係我公司或者屋企附近的話,相
泡菜湯
湯底當然有小小味精,但卻很討我的歡心濃湯令我一口氣食晒成碗,食到中途都會覺得有小小辣,但再食番小小土豆絲就可以繼續喇,朋友見到都嚇親如果明洞Express係我公司或者屋企附近的話,相信我會經常去幫襯呢如果要改善嘅,就係想前菜可以不停 refill,我係咪太貪心呢??題外話,大家記得水都係自助嫁,出去自己斟就得嫁喇!