2020-12-02
有日朋友突然send咗條link過嚟,話約我去屋企打邊爐,原來宜家可以網上落單,有圖有字有價錢,清清楚楚,手指動2動已經搞掂晒,連錢都俾埋,真正快捷方便。本身仲可以揀埋送貨添,不過反正去開呢頭,就決定自取,順便睇吓呢間野係咩料。第一次入火鍋撚,門口和裏面嘅裝修都勁有中國特色,行上一層立即傳來食物嘅香味,成間野相當四正,外賣食物有保證,下次試堂食都好。對好資料,店員就叫我坐低等等,食物即場包裝,我哋叫嘅係「媽媽滋補老火湯鍋」($119 ),要用兩個大圓盒裝住,用保鮮紙密封好,所以返到屋企都完全冇漏。呢個老火湯鍋真係一煲湯,所以煮滾左都忍唔住即刻飲番兩碗,超好味,而且仲有好多湯渣,豬肉、紅蘿蔔、粟米、淮山、杞子等等,成件事真係好似飲緊自己煲嘅老火湯咁。湯底靚之餘,其他材料當然緊要啦。打邊爐必備嘅牛肉,今次挑選了「極品安格斯肥牛 (大) 」($229),色澤鮮明、油脂平均, 淥一淥放入口,肉質鮮嫩,非常好味。涮羊肉片(半份 $89)好有羊味,肥瘦適中,絕對係打邊爐好選擇黑白栢葉拼 (半份$89)白柏葉比例較多,兩者都非常爽口,又易咬開黑松露雜菌餃( $55 )呢個係水晶皮包住雜菌,可惜我哋
涮羊肉片(半份 $89)
好有羊味,肥瘦適中,絕對係打邊爐好選擇
黑白栢葉拼 (半份$89)
白柏葉比例較多,兩者都非常爽口,又易咬開
黑松露雜菌餃( $55 )
呢個係水晶皮包住雜菌,可惜我哋淥得太耐,個皮就穿咗,不過都唔影響口味
流心鹹蛋黃豬肉丸 (半份 $68)
半份是三粒嘅份量,第一次食鹹蛋黃做餡料嘅豬肉丸,彈牙之中又有鹹香,好唔錯
手打雙重芝心丸 (半份 $69)
呢個芝士丸好好味,流心芝士冇得彈。而且手打嘅丸真係特別彈牙,十分推介
佢哋仲細心到連醬料都會提供($20),企企理理裝好兩盒,仲有2樽豉油,完全唔使你費心!
後尾朋友話,呢個網會員消費仲有5% 購物金回贈,變相有折都唔錯呀。