2013-09-27 1607 瀏覽
好耐無寫食評,之前只係去到一D貨不對辦,唔想有消費者中服先寫吓。今次終於有動力啦!回想起上一次去樂香園時,已是13年前。當時仲喺威靈頓街,個雜批一試難忘,還有有菠蘿味嘅菠蘿包。聽說後來因不敵業主加租壓力下,被迫搬遷。多年後回港,繼續在中環打滾。途經舊舖時,心感婉惜。想再光顧,但又想不起店名。今日經過機利文新街竟然重遇樂香園,二話不說,就揾位坐低。店小沒裝修,不打緊,我係為食物而來。一碟滑蛋蝦仁飯32才,絕對抵食!此飯在Canteen索價$48。滑蛋蝦仁飯 - 蛋味香濃軟滑,喊味適中。蝦仁雖然用梳打處理過,但大隻爽口。蛋扣住蝦仁和蔥花,好香好好味。之前去過好幾間茶記,蛋花撈埋篤透明獻,加埋D蝦毛,都要$38。今日呢餐,超讚。其實食完碟飯已經10成飽,但那些年的雜批$8,一定要外買留嚟做下午茶。雜批像牛油香的 Biscotti + 午餐肉粒 + 青豆粒 + 1/4 隻蛋。皮夠香脆,正!總結,呢餐真係好滿足!

!此飯在Canteen索價$48。

雜批

總結,呢餐真係好滿足
2013-09-26