2022-07-12
快靚正 地點便利 酸香帶辣酸菜魚~~~見到呢間個名相當有玩味嘅酸菜魚餐廳開咗喺金百利,收工就同朋友仔過嚟試吓,貪佢方便樓下就係地鐵🚇。~~~第一次嚟食咗佢哋最signature嘅🐟酸菜魚,酸菜魚用上海鱸魚,連埋魚頭上嘅,成個觀感好完整,份量不少。~~~我哋叫咗中辣🌶️,辣度啱啱好,食落鮮香麻辣具備,魚肉滑溜,唔容易夾散,裏面嘅薯粉煙韌彈牙,加埋爽口芽菜,整體調味不錯,配上大大杯珍寶size嘅凍檸茶,一個字,爽。~~~另外喺佢哋嘅餐牌見到辣子系列,有海鮮有肉類,喺軟殼蟹同埋海蝦🦐之間掙扎咗一輪之後,我哋就揀咗辣子海蝦。~~~顧名思義,呢碟餸係用上大量嘅辣椒炒製,不過食落帶辣香而不嗆,每隻海蝦先炸後炒,需要不少功夫,蝦肉扎實,蝦殼香脆可以直接食,加埋表面嘅薄脆炸皮,再配上一口凍冰冰嘅水蜜桃梳打,幾惹味,佐酒應該不錯🍺,亦幾下飯🍚。~~~友義氣•酸菜魚 (銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R3室
~~~
友義氣•酸菜魚 (銅鑼灣)
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R3室