2020-12-18
疫情下😔😔😔冇得同謙謙出街食飯,又唔想返去麻煩媽咪煮唯有自己諗下計啦!早前係青衣城波仔入左d 貨, 今次大派用場,放工返到屋企已經超累,但食樓下外賣已經食到悶, 我就決定來晚波仔大餐。今晚快速完成一餐餸真係好爽,首先洗好菜煲飯,再去蒸返熱d 餸, 前後半小時就已經成枱都係 😁😁😁😁為大家介紹今晚波仔大餐有以下:⚛ 清湯牛腩 ~ 炆得夠腍,鮮嫩入味的牛腩,肥瘦適中。⚛ 水煮牛肉 ~ 牛肉份量幾多,配菜有齊大豆芽,唐芹,木耳等, 味道夠哂濃郁辣味分明,花椒很香,食件牛肉後個咀開始有小辣和麻痹的感覺好爽。⚛ 香菇肉燥 ~ 謙謙大愛非常惹味,超好下飯, 夾幾條菜,加肉燥拌飯,謙謙不知不覺食了兩小碗飯。最後食完飯洗完碗碟再來終極甜品:⚛ 喳咋 ~ 超多唔同的豆,滿滿椰汁香,唔太甜岩哂謙謙。⚛ 海帶綠豆沙 ~ 我成日都咁勞氣要食返d海帶綠豆沙下一下水, 滋味的中式糖水我們太愛,最緊要係凍食又得熱食又得勁方便。
為大家介紹今晚波仔大餐有以下:
⚛ 清湯牛腩 ~ 炆得夠腍,鮮嫩入味的牛腩,肥瘦適中。
最後食完飯洗完碗碟再來終極甜品:
⚛ 喳咋 ~ 超多唔同的豆,滿滿椰汁香,唔太甜岩哂謙謙。