2023-02-17 426 瀏覽
📍廿一堂本身只係諗住隨便喺中環揀一間比較價錢親民嘅餐廳食晏,冇諗過比到我哋幾大嘅驚喜!牛肉65°C溫泉玉子茶漬丼🍱一上到黎見到呢一個嘅擺盤,比我想像中嘅茶漬飯更加靚🤩 首先嗰個飯上面除咗係牛肉,仲有蛋絲、茄子、秋葵同埋溫泉蛋😍 隔離就放咗一壺茶同埋一個大福做甜品🍬 另外呢個飯我哋就加咗一杯巨峰乳酸梳打🥤首先講咗個飯先,嗰個茶算係濃郁,到落去個飯度撈埋全部嘅配料真係好好食!🫶🏻 尤其是係茄子同埋秋葵,冇諗過呢個飯會見到佢哋,但係又真係異常地夾🥰 牛肉都有好多塊同埋切到幾薄,好味😋至於大福,其實都係出乎我哋意料嘅好味,作為甜品唔算太甜啱啱好🤤 相反杯梳打就真係稍為有啲甜,不過佢入邊就有椰果咬下咁,整體都幾好味㗎~鰹魚湯讚岐烏冬配關東煮🍢首先烏冬上面就有幾塊腐皮,至於旁邊嘅關東煮就有蘿蔔、福袋、冬菇同埋芋絲。烏冬嘅湯底係清清地嘅鰹魚湯底,烏冬口感煙韌😍關冬煮個湯底都幾香,啲料都好足。呢間嘢排頭似係快餐店,但質素就似連鎖日本餐廳,質素真係好唔錯!唯一係嘢食温度會唔夠熱🫢廿一堂 (中環)🍽️ 中環士丹利街33號地舖
📍廿一堂

牛肉65°C溫泉玉子茶漬丼🍱

鰹魚湯讚岐烏冬配關東煮🍢

廿一堂 (中環)
🍽️ 中環士丹利街33號地舖
2022-12-20