2010-06-15
22/05/2010 晴天友人近來工作緊忙, 所以我好久都冇約他食飯, 今天我們去了荷里活廣場食餐飯聊天, 大約8時都是食晚飯時間, 所以不少食肆都不少人排緊隊, 友人提議去riso食飯, 取了等候票之後等了大約三十分鐘之後已經等到座位我們點了二人套餐$99, 等了大約15分鐘, 飲品都好送上, 我杯雜莓集會smoothie是藍莓+士多啤梨+raspberry+脫脂雪糕, 而我友人杯誇啦芒果smoothie是蜜桃+芒果+脫脂雪糕, 飲品方面我杯雜莓集會,不夠不是好甜, 野莓味比較淡, 口感好似飲沙冰的我友人的誇啦芒果都可以接受,芒果味份量適中蒜蓉焗包是好快送上, 麵包都不是好硬, 帶有濃郁蒜香和牛油味, 咬下脆口除了二人套餐之外, 另外加了$10法蘭克福香蜜腸&惹味焗薯角, 法蘭克福香蜜腸旁邊的沙律醬帶點芥末的味道, 食落不是辣有點醋的味道, 用來點些腸仔食不會令人帶滯, 令人更是開胃,之後惹味焗薯角都好脆口, potato skin 咬下更煙韌, 食落都是鹹鹹惹味好快也上了個主菜, 意式烤雞紅米燴飯--用的是健康的紅米飯, 飯不會太濕, 軟硬度適中, 不是好黏口, 雞肉較淡而冇味,
好快也上了個主菜, 意式烤雞紅米燴飯--用的是健康的紅米飯, 飯不會太濕, 軟硬度適中, 不是好黏口, 雞肉較淡而冇味, 份量細小, 鮮茄粟米火腿腸闊條麵, 食出不是新鮮蕃茄做, 味道一般,闊條麵都是好軟身, 配料不是好適中均勻
甜品方面我們選擇了雪糕糯米糍,分別有士多啤梨&芝麻味,總共4 粒, 食落都不似士多啤梨味, 只感甜味, 而芝麻雪糕糯米糍最好味, 香滑又芝麻味香, 食落糯米糍都好香軟
riso給我的感覺是簡易輕巧的西餐, 談不上正宗意大利菜色, 用料都是便宜的配料, 例如粟米, 雞肉粒, 火腿等.... 食物水準一般未談得上叫好好食, 因為食物方面感到不少食物都是frozen而去翻熱, 每碟食物都冇presention , 所以riso 給我似快餐店的食品一樣, 不過是比起快餐店的選擇較多, 份量真是少得驚人, 價錢雖然便宜但不值
唯一令我最欣賞的服務, 門口的waitress 也是好清晰地給客人指示給等候票, waitress她們都好nice, 服務有效率, 又好好禮貌, 值得一讚