2021-03-11
新加坡過江龍文華海南雞飯黎左香港之後,之前都係尖沙咀食過一次,原來太古都有分店, 不過是快餐形式, 自己去櫃面order,之後就會有服務員上菜嚟呢度食好難唔叫佢嘅招牌菜,文華海南雞飯($108), 以自助嘅形式點菜,價錢唔算特別平,不過一分錢一分貨, 我想食雞髀所以升級加$10,雞肉滑滑,肉質細嫩, 每一件都帶皮但唔肥,配埋油香飯,唔錯 另一樣招牌菜大蝦喇沙($128), 和一般食開的喇沙不同,湯底比較濃稠,配大量的米線, 有點像撈麵, 其實佢英文係叫rice vermicelli in spicy coconut gravy,所以厚身湯汁都與餐牌描述相符,味道適中,配料豆卜和魚片都很多, 大蝦亦爽口小食黑醬油炒蘿蔔糕, 雖是小食,但份量也不少, 加蛋炒都惹味 加配飲品檸檬薏米水 和熱美祿恐龍
加配飲品檸檬薏米水 和熱美祿恐龍