2022-07-17
朋友喺網上見到一間裝修得好有懷舊風嘅火鍋店,叫埋我去感受一吓~ 💈先講環境~係樓上舖嚟嘅~樓梯選用紙皮石pattern嘅牆身貼紙,門口用咗classical嘅當舖霓虹光管招牌,一路行去火鍋店就好似行入咗時光隧道咁,走進七、八十年代嘅感覺~公雞碗碟、茶壺水杯,橙色卡位雅座、紙皮石地面、舊式掛牆鐘,豬仔錢罌、舊式理髮店嘅紅白藍旋轉燈筒同埋舊式風筒、暖水壺、收音機、電話、信箱…… 仲有藍精靈、黃金戰士、忍者小靈精、(大鐵人17、星仔走天涯,利申:未出世🤪)嘅打卡位添~~~ 未食嘢淨係睇個環境已經好興奮、超開心!🥳再講吓服務~店員會用夾將碗、碟、茶杯浸入滾水清潔一次,食具乾淨企理我有選擇障礙😝,望住湯底唔知揀邊個好,問吓每個湯底有咩特色,店員都不厭其煩地細心解釋👍🏻佢介紹海鮮套餐俾我哋,又提議調配一下組合,令份量更適合我哋兩個人食問唔同嘅牛肉組合有咩分別,佢又主動入廚房問吓師傅今日係用牛嘅邊個部位 👍🏻👍🏻入正題:食物結果湯底揀咗”冬甫美人鍋” ,同埋叫咗3款火鍋配料🔸冬甫美人鍋(雞湯)個鍋擺盤好有心思,店員放上枱俾我哋影相之後,就夾起隻雞去斬件雞下面有一大塊冬瓜,店員用鉸剪將冬瓜剪開方便食用
先講環境~
再講吓服務~
店員會用夾將碗、碟、茶杯浸入滾水清潔一次,食具乾淨企理
入正題:食物
結果湯底揀咗”冬甫美人鍋” ,同埋叫咗3款火鍋配料
🔸冬甫美人鍋(雞湯)
雞下面有一大塊冬瓜,店員用鉸剪將冬瓜剪開方便食用
其他材料有花膠、桃膠、紅棗、竹笙、蟲草花同娃娃菜
花膠同桃膠份量唔少,花膠仲要有啲啲厚度
竹笙、冬瓜同娃娃菜吸哂啲湯,好入味
雞肉嫩滑,有雞味
(⚠️雞斬件後,店員幫我哋一次過放哂落個鍋度,頭兩件雞非常嫩滑,之後嗰啲煮得耐咗,啲肉實咗啲,建議俾顧客自己加入雞件,方便控制加熱嘅時間😉)
🔸特級盛牛大拼盤
結果揀咗呢款牛肉,可以試到唔同嘅部位
1個拼盤· 4款選擇
極級封門柳|安格斯牛肉|一口雪花牛粒|牛舌
擺盤亦用心,用咗大量嘅刨冰坐底,令肉質保持新鮮
牛肉肥瘦比例適中
四款入面最鍾意封門柳夠肉味,牛舌薄切夠淋,口感佳😛
🔸鴛鴦滑(黑松露墨魚滑|蟹籽蝦滑)
墨魚滑嘅松露味突出
蝦滑勁爽彈 —>> 推介🙌🏻
🔸即炸響鈴
響鈴大條又酥化 (店員推介話係即叫即炸)
放入滾湯3秒就食得 😋😋
唔覺油膩
打完邊爐,戴好口罩諗住埋單走人,點知職員話仲有甜品食,係火鍋店送㗎~
🔸懷舊啫喱杯(迷你版)
細細杯,份量啱啱好,好耐冇食過喇☺️☺️,好懷念把懷舊紙傘仔囉~ ☂
🔸懷舊糖不甩(可愛鯉魚造型版)
店員將兩條鯉魚仔放入邊爐湯,鯉魚仔係熱湯暢游4-5分鐘後,店員會係熱湯中將鯉魚仔‘拯救’起嚟,之但係轉頭就將鯉魚仔一開四,再放入芝麻椰絲花生碎堆中番幾番後,再砌返一條魚仔俾客人享用
成個製作過程睇到店員嘅用心 🫶🏼
呢到嘅環境懷舊得嚟又乾淨企理
食物選擇豐富又有質素
職員有禮,細心解釋menu,又不時調較火速同加湯
呢次用餐體驗感覺良好,下次要約多幾個朋友回訪,試埋個”胡椒豬肚少爺雞湯”同埋試多啲火鍋配料!