2023-11-28
九龍城同撈同煲,懷舊又復古的火鍋店🍲絕對係香港人必食之選的火鍋店之一。名為九龍城同撈同煲🍲,不一定位於九龍城,皆因受歡迎程度高企,實屬有幾間不同分店,今次就來到銅鑼灣,同樣食到電視劇📺裡象徵70-80 年代香港同撈同煲的味道👅呢度既裝修及擺設,認真靚到頂呱呱👍🏻,完全呈現出身處舊底的生活感覺,令人閉目難忘當年情懷。食個靚火鍋,呢度食材樣樣齊全,來得食好西,當然要食最好食材的火鍋啦,經過小侍應精心介紹,一定要試呢個強勁的雞煲翅鍋🐔,大大隻嫩雞雞+ 大大條魚翅,好癲好crazy, 只係$438 真係又補又抵食👅😋雞煲翅湯底飲完食完,已經半飽狀態,話明火鍋,當然要點埋火鍋配料,今次就點了時令靚海鮮之選——賣魚勝海鮮拼盤,鮑魚聖子元貝都大大份又夠新鮮,$398就食到靚料,大大的滿足啊😌另外還有點了喜歡的鵝肝墨魚丸$68, 又係真材實料,最喜歡裡面有香香的鵝肝,好正的口感😋再食D菜,唐生菜🥬$38 也是解膩選擇。最後的必食推介,就係糖不甩甜品啦,讓我大開眼界的錦鯉魚糕,放落魚翅湯裡面煮煮,再剪開一塊塊,沾上糖同花生🥜脆脆,哇哇哇超級好食🤤食完呢個甜品真係會開心到彈起。最後值得一提既係呢度擁有同撈
再食D菜,唐生菜🥬$38 也是解膩選擇。
最後值得一提既係呢度擁有同撈同煲人情味式的服務態度與風味,令人感動的侍應們真係落心落力,值得大讚👍🏻啊。