2018-11-02 829 瀏覽
係咁的 - 哥仔其實唔想賣/唔想番工,你係可以閂門唔做。心情唔好,人人都有。但唔搞死多年老店。大學時代,隨你鐘意陪左我過好多餐,連那些年的浪漫刺身也是光顧你的。價錢如舊,性價比高。如今工作多年,尋晚上霎東街chill一下。到滿載回憶的小店食個窮l手卷 。之下係尋晚對話:「唔該,一個三文魚一個雜錦手卷」「睇字啦,手卷要買同款兩件」「好,二件雜錦手卷禁」拎住一張一百蚊比錢「我地只收散銀。你有冇呀」態度你地feel到,嬲到想去生果店,兌到張一百蚊做毫子比佢,唔洗找。但心諗又何必。結果一肚走了,少佢都費時。價錢你定,鈔票係法定。一百都唔收,其實嚴格上係違法。唔夠價,你加番,人少d好做d,或許可用。但我只想講我鐘意尼間平刺身壽司,回憶滿滿。但態度根本係趕客,唔係澳牛既神快神效率。其實,寫尼篇又費時又心痛。

「唔該,一個三文魚一個雜錦手卷」
「睇字啦,手卷要買同款兩件」
「好,二件雜錦手卷禁」拎住一張一百蚊比錢
「我地只收散銀。你有冇呀」

其實,寫尼篇又費時又心痛。