2024-10-19
餐廳:咖吔 (沙田)地址:沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖咖吔喺香港有4間分店,分別喺屯門、將軍澳、北角同沙田,一睇個名就知佢哋主打新加坡美食🇸🇬,希望將南洋原味道帶到嚟香港,比大家食到性價比高嘅傳統滋味沙田好運中心分店開咗接近一年,以卡位為主嘅設計確實令人覺得坐都坐得特別舒服自在😌,牆身畫上林林總總嘅椰子樹🌴,令人好易聯想起以椰汁為靈魂元素嘅新加坡特色美食——喇沙🍜✝️新加坡喇沙 $56咖吔嘅招牌菜,下午茶嚟講算足料又大碗,加上呢個價位真喺好抵食🤑,喇沙上面鋪滿蝦肉🦐、半隻溏心雞蛋🥚、魚蛋、魚片、豆卜、芽菜同通菜,麵線亦用咗油麵同米粉兩款,令口感層次大大提升⬆️,椰香配上香料同陣陣辛辣香🌶️,唧多少少青檸汁令鮮味更加突出,呢碗喇沙真喺唔可以唔試👍✝️牛油果五色米紙卷 $62健康好食之選,一碟有六件,用透薄嘅煙韌紙米包住牛油果、紅蘿蔔🥕、白蘿蔔、青瓜🥒、紫椰菜五款材料,就咁食確實會好dry,但蘸埋附送嘅芒果汁就可以品嘗到整體嘅清甜鮮香😋✝️馬來芒果汁配芒果雪糕 +$12飲埋呢杯解渴解暑一流嘅芒果特飲🥭,芒果汁加上芒果沙冰🍧,面頭放埋芒果雪糕,富有層次感嘅鮮甜芒果香好難令人抗
沙田好運中心分店開咗接近一年,以卡位為主嘅設計確實令人覺得坐都坐得特別舒服自在😌,牆身畫上林林總總嘅椰子樹🌴, 令人好易聯想起以椰汁為靈魂元素嘅新加坡特色美食——喇沙🍜
✝️新加坡喇沙 $56
咖吔嘅招牌菜,下午茶嚟講算足料又大碗, 加上呢個價位真喺好抵食🤑, 喇沙上面鋪滿蝦肉🦐、半隻溏心雞蛋🥚、魚蛋、魚片、豆卜、芽菜同通菜, 麵線亦用咗油麵同米粉兩款,令口感層次大大提升⬆️,椰香配上香料同陣陣辛辣香🌶️,唧多少少青檸汁令鮮味更加突出,呢碗喇沙真喺唔可以唔試👍
✝️牛油果五色米紙卷 $62
健康好食之選,一碟有六件, 用透薄嘅煙韌紙米包住牛油果、紅蘿蔔🥕、白蘿蔔、青瓜🥒、紫椰菜五款材料, 就咁食確實會好dry,但蘸埋附送嘅芒果汁就可以品嘗到整體嘅清甜鮮香😋
✝️馬來芒果汁配芒果雪糕 +$12
飲埋呢杯解渴解暑一流嘅芒果特飲🥭,芒果汁加上芒果沙冰🍧, 面頭放埋芒果雪糕,富有層次感嘅鮮甜芒果香好難令人抗拒🤤