2024-08-13
朋友嚟香港旅行,佢嘅旅行清單入面,有一件事係我哋必須完成嘅,就係去旺角八木橋食烤肉。佢喺網上睇到好多人推薦必食八木橋,就拉我一齊嚟試。作為一個本地人嘅我都未試過,今日就同外地朋友一齊嚟食。唔多講,入正題。呢間鋪有四個套餐,分別係雪、雲、霞、雨,每種套餐唔同價錢同肉類。難得我朋友請客,當然係食最貴嘅雨餐啦🤣最重要係任食!唔使等好耐,店員就將我哋嘅食物送上嚟。首先係A5和牛西冷,足足比我兩隻手掌仲大,真係超大。佢嘅紋理十分細緻同靚,烤到差唔多後,再剪開嚟,肉汁特別順滑,入口即化,牛肉味依然好濃,一個字,正!其次係A4黑毛和牛肉拼盤,擁有多種A4黑毛和牛肉,包括有A4黑毛和牛和尚頭、A4黑毛和牛後腰肉、A4黑毛和牛牛肩等等。所有和牛肉都好柔軟,充滿牛肉味,食落去油香四溢。其中最鍾意係後腰肉,肥瘦適中,一口接一口,非常滿足。淨係食牛肉已經食到我哋津津有味,仲有其他食物任君挑選。仲想推薦呢度嘅天婦羅,尤其係天婦羅炸蝦,嗰隻蝦夠大隻夠新鮮,脆脆嘅口感,鮮甜嘅蝦肉,食物嘅素質都好高。