2021-11-03 28 瀏覽
疫情有所緩和,卻還未能到日本旅行🥲唯有周圍搵下抵食既omakase 難得放假,便約友人到美孚的友樂鮨體驗廚師發辦,中午價格比晚餐更加相宜,值得一試友人點了Omakase($550),而我則點了壽司定食10貫($298)(也是像omakase形式奉上🤣但價錢更相宜)🥗 麻醬沙律🌮 前菜:銀鱈魚南蠻漬(2款lunch均有) - 洋蔥紅蘿蔔絲酸甜微辣,魚厚實鮮味+微酸雞絲海帶(Omakase的第2款前菜) - 微辣🥄 茶碗蒸-冬菇 粟米荀 鳴明 蛋夠香滑Omakase 菜單🥢 刺身三款:薄切鰈魚 平目 - 鮮味油香爽脆,中間帶甜,配上柚子醬油,不錯吞拿魚 - 軟腍魚味重海膽帆立貝 - 海膽鮮甜,帆立貝燒過,加上香脆紫菜,正🍣 壽司7貫:金目鯛 - 好似油甘魚北寄貝 - 同我認知的北寄貝好大出入,超爽🤩且好甜深海池魚 - 唔鯹之餘,仲有d油脂香北海道牡丹蝦 - 表面有小小蟹膏同魚子,牡丹蝦好鮮甜且帶有黏性,好新鮮秋刀魚 - 好新鮮,帶小小薑同海藻,好有海水味,但唔鯹,即係新鮮面夾肉 - 食落爽口,燒過好香松葉蟹肉 - 表面有木魚味的醋凍,有花香味,蟹肉甜,仲有小小蟹膏,好有層次🍱 迷你三色丼

🥗 麻醬沙律

🌮 前菜:

雞絲海帶(Omakase的第2款前菜) - 微辣

🥄 茶碗蒸-冬菇 粟米荀 鳴明 蛋夠香滑

Omakase 菜單

🥢 刺身三款:

吞拿魚 - 軟腍魚味重
海膽帆立貝 - 海膽鮮甜,帆立貝燒過,加上香脆紫菜,正

🍣 壽司7貫:

金目鯛 - 好似油甘魚
北寄貝 - 同我認知的北寄貝好大出入,超爽🤩且好甜
深海池魚 - 唔鯹之餘,仲有d油脂香
面夾肉 - 食落爽口,燒過好香

🍱 迷你三色丼 - 吞拿魚蓉、魚籽、海膽,全部都好新鮮,有海水味

🥣 麵豉湯 - 帶甜味,唔似出面既咁咸

10貫壽司lunch set:

鰈魚 平目 - 爽脆鮮味
金目鯛 - 夠鮮甜,帶點醬油味
蜜柑鯛 - 用上柚子醬油,更突顯鯛魚的鮮甜
赤貝 - 好爽脆鮮甜🥰微辣
甜蝦 - 表面有小小蟹膏同魚子,甜蝦好大隻又鮮甜
伊佐木 - 鮮甜的魚配上小小甜辣醬
鰈魚 - 呢款係燒過,油脂比較香,比較軟身
深海池魚 - 真係好鮮甜
鰈魚邊 - 爆油脂,好香
海膽壽司 - 紫菜夠脆,海膽夠鮮甜

烏冬 - 木魚湯的煙燻味好出,配上煙韌烏冬,好滿足

宇治抹茶厥餅(2款lunch均有) - 抹茶粉甘甜,紅豆夠甜,厥餅好味

💫 小店用料新鮮,中午價格相對抵食
2021-11-02
  • 10貫壽司定食