2022-07-28
呢間係近日去既第2間既日本餐廳,藍妹覺得成個感覺都好唔同。呢間入到去即刻有位,雖然未夠7點,但都已經有人係到食緊,感覺都旺場。2個人坐哂4人卡位,好寬敞,坐得舒服。雖然環境偏暗,但頭頂有一盞燈照住,整體氣氛都唔錯。👏野食種類唔算好多,正常日本餐廳有既野佢都有,佢仲有我燒和牛同和牛鍋,不過果日比較想食其他野,如果下次再黎,會試下個和牛。野食黎得超快,係超快!基本上係10分鐘內,下面見到既所有野都已經上哂枱。😱—● 蟹籽海膽炒飯 ● 炒得幾好,唔會太油,食到海膽既味道,蟹籽增添左口感,藍妹覺得如果再乾身啲會更好。—● 三文魚明太子串 ● 呢個有啲驚喜,三文魚燒到岩岩好,唔乾,魚油夾埋有啲辛口既明太子,正好中和左油膩感,幾啖已經食哂落肚。—● 德島雞皮餃子 ●雞皮餃子好難伏,最緊要皮薄,炸得好。呢個薄皮炸到勁酥脆,食到lam lam脷。🤭略嫌裡面既肉唔夠多,不過藍妹估都係來貨,唔係自己整。🤔—● 吉列黑豚 ●呢個不得不讚!🥰上左枱一陣我地先食既,但依然好脆,佢既炸粉好好,唔係脆到硬果種,係似天婦羅咁,有啲酥脆,絕對唔杉嘴。豬扒炸到剛好,仲保留到肉汁,肉質唔鞋。🤤🤤—● 油甘魚腩壽司 / 醬油
—
略嫌裡面既肉唔夠多,不過藍妹估都係來貨,唔係自己整。🤔
—
油甘魚腩食材味道新鮮,肉質偏實,少左啲魚腩既油份。
醬油七味燒左口魚邊好好食,比起入口即融,藍妹更鐘意呢種有少少咀嚼感,油香十足之餘,魚既味道可以係口腔停留一段時間,令人回味無窮。😍
—
三文魚腩合格既,厚度適中,唔算多油脂位,入口鮮嫩唔會有筋位。
海膽有分細同大板,細板已經夠2個人食,唔腥,可以夾係紫菜到食,亦可以撈埋個飯一齊食。
—
成餐飯好滿足,冇邊樣野食係要彈既,係出菜快得嚇人,如果可以慢返少少比人認真細味就好啦。😜
有樣有趣既野,Waiter話佢地落單係唔會用筆寫低,都係用腦去記,希望比到一種同朋友傾計既感覺,而唔係做緊交易咁。呢樣野第一次聽,有趣既想法!😬