2022-02-13 284 瀏覽
之前經過後巷,發現有新開小店,見佢裝修都幾別緻,帶有復古味嘅洋式日本餐廳feel,而且新裝修,又乾淨整齊,所以等老公放假就即刻去試一試。我地一家三口,叫左兩道菜式,其中一道就加$22升級做套餐,包括有是日餐湯+前菜+飲品,另外再追加吉列炸蝦(我個女話想食蝦,所以特別追加俾佢)等左一陣,好快就上咗個餐湯同前菜個湯估計係南瓜忌廉湯,味道尚可啦,有別一般南瓜湯,南瓜味唔太重,飲到最後就覺得有啲太鹹,鹹到喉嚨有些少唔太舒服,但又唔算太嚴重嘅。至於前菜,味道不過不失,雖然醃製過,但又唔會太鹹,口感爽脆,我個女就幾中意啲紅蘿蔔嘅。第一道菜式:Ado's 自家手打日式漢堡排 (此道菜式會跟隨白飯奉上)擺盤唔錯,好有日式西餐feel,但我第一睇見到嘅感覺就係份量有啲細,同埋啲醬汁就俾得有啲小氣,個伴菜沙律啲沙律醬真係小得有啲可憐 至於主菜漢堡排都俾我預期中細件,味道係ok嘅,但未至於好突出。第二道菜式: 蛋包飯蛋包飯個蛋都做到流心嘅效果,飯亦都做到日式蛋包飯嘅味道,但醬汁方面都唔多夠囉,由於之前都食過日本出名嘅蛋包飯,人哋啲醬汁真係多到滿瀉,所以就對哩個蛋包飯有啲失望囉至於追加嘅炸蝦都係不過不失,冇咩

等左一陣,好快就上咗個餐湯同前菜
前菜

自家手打日式漢堡排

第二道菜式: 蛋包飯

至於追加嘅炸蝦都係不過不失,冇咩特別,但追加一隻都要$18,如果唔係我個女想食,我真係未必會叫。

總括嚟講,味道未算突出,份量黎講,相信一般女仔應該係足夠嘅,但男士就可能只夠頂到肚餓,未至於係食到飽。我同我老公都一致認為醬汁方面真係可以慷慨啲,俾多少少囉。
真心覺得,如果佢想係大圍嘅食店突圍而出,相信要係味道同菜式上要花多啲心思。
2022-02-12