2022-09-18
呢日同朋友行經大角咀港灣豪庭,見到商場角落呢間新餐廳做緊下午茶點心特價,見價錢唔貴就入去試下啦。 被安排坐近窗卡位,落地大玻璃望到街景,感覺好寫意。 我地主攻下午茶精選: 💫田園野菌炆米:好夠味。米粉Q爽。個人認為可以再炆耐少少。分量超多,兩個人share 好夠食!💫古法馬拉糕:又鬆軟又有彈性,口感軟熟乾身。💫菘子素粉果:粉果皮煙韌, 蔥,菘子,花生,芹,芫茜各款餡料味道豐富。💫五福臨門點心拼盤🥢瑤柱鮮蝦菜苗餃:餃皮夠薄彈牙,饀料入味,菜苗翠綠新鮮。🥢燒賣啖啖肉無乜肥豬肉,肉質幾彈牙。🥢潮州粉果同菘子素粉果一樣,粉果皮煙韌,好足料,口感豐富。🥢兩款包都係的的式式,流沙包一撕開咇晒啲鹹蛋黃出嚟,鹹蛋味好濃;蠔皇腩叉叉燒包入面個叉燒係半肥瘦,唔會過乾或者得肥肉,蠔汁爆醬,食得好滿足。 💫街邊車仔腸粉:皮夠薄同滑,不過稍為淋咗啲。💫花生糖不甩:用咗薑糖水去煮個糯米團,味道唔會「死甜」,有淡淡嘅薑味,再加上椰絲同粗粒花生,口感軟糯有咬口。點心選擇同普通酒樓差不多,價格仲好親民,午市茶介$5/位,下午茶只收$3/位😱,另外下午茶有十幾款點心做特價即叫即蒸,,店員都好nice,行過不妨一試。
被安排坐近窗卡位,落地大玻璃望到街景,感覺好寫意。
我地主攻下午茶精選:
💫古法馬拉糕:又鬆軟又有彈性,口感軟熟乾身。
💫五福臨門點心拼盤
🥢瑤柱鮮蝦菜苗餃:餃皮夠薄彈牙,饀料入味,菜苗翠綠新鮮。
🥢燒賣啖啖肉無乜肥豬肉,肉質幾彈牙。
🥢潮州粉果同菘子素粉果一樣,粉果皮煙韌,好足料,口感豐富。
💫街邊車仔腸粉:皮夠薄同滑,不過稍為淋咗啲。