2022-08-25 1092 瀏覽
最近對煮意粉🍝產生興趣,收工就去食下意粉啦😋~ Da Filippo Trattoria就成為我地今日嘅目標喇!因為海港城大部分餐廳嘅晚市都需要時間等位,未嚟之前都擔心呢間餐廳都係咁,但出乎意料地一去到就入得🤓。餐廳裝修唔錯,雖然無海景睇,但內部頗大而座位亦寬敞,可惜燈光過暗🥴-日本北海道珍寶帶子墨汁意粉🦑 - HKD198今日嚟嘅目標係意粉,咁緊係主力食意粉啦😚~ 首先我地就叫咗個墨汁意粉🦑🍝 啦~ 極上色嘅黑色意粉加上精緻嘅擺盤,味道亦不負我地所望,食落口每啖都有好香嘅墨汁味, 口感清甜之餘又唔會太過濃郁,大大粒嘅帶子亦煎得相當香口,表皮煎脆內部鬆軟~ 意粉煮得比較硬身,個人而言算係可以接受嘅範圍🤤經典卡邦尼意粉🍝 - HKD178之後我地就叫咗個卡邦尼意粉🍝 ,依款意粉基本上所有香港嘅西餐廳都有得選擇,算係一種大路嘅意粉😂,賣相同普通嘅卡邦尼意粉無太大分別,整體份量唔多😖,食落口覺得個汁好濃郁,因為佢落咗極多嘅芝士粉,幾乎每一條意粉都佈滿咗芝士粉。食出嚟嘅口感極膩, 所以建議大家同朋友SHARE食。 如果日常食得比較清淡嘅朋友可能要注意一下啦~秘製吞拿魚牛油果他他配醃洋蔥🐟🧅 -
日本北海道珍寶帶子墨汁意粉🦑 - HKD198
日本北海道珍寶帶子墨汁意粉

經典卡邦尼意粉🍝 - HKD178
經典卡邦尼意粉
經典卡邦尼意粉

秘製吞拿魚牛油果他他配醃洋蔥🐟🧅 - HKD198
去返頭盤啦~ 我地就叫咗個牛油果他他🥑 ,雖然賣相係相當精緻,但份量真係比我地想像中細好多,因為餐牌影得相當取巧(集中影一部份)😂,所以上菜時同我地期望嘅有啲落差😕。食落去牛油果🥑嘅口感唔錯,吞拿魚🐟配上洋蔥🧅嘅味道唔腥,俾人一種開胃嘅感覺, 不過整體味道偏淡。
秘製吞拿魚牛油果他他陪醃洋蔥

千層提拉米蘇杯 (Tiramisu)🍰 - HKD78
最後甜品我地就叫咗個Tiramisu,我地覺得算係今餐最出色嘅😆~ 賣相幾有特色,杯面及碟上會用咖啡粉寫上鋪頭嘅名,而Tiramisu嘅份量相當大,足夠兩個人食~ 由於佢個Tiramisu中間有幾層唔同嘅味道,一口氣食哂咁多層嘅話會有種苦中帶甜嘅味道😋。咖啡味較重,食落口感幾creamy,如果唔鍾意咖啡味嘅朋友要注意一下呀~
千層提拉米蘇杯

今餐嘅體驗整體嚟講一般🫠,價錢與份量唔成正比之餘味道都無俾人太大嘅驚喜, 不過大家想一嘗意大利菜都可以體驗返一次嘅🤣
日本北海道珍寶帶子墨汁意粉
千層提拉米蘇杯