2024-09-19
今晚去咗一間樓上Cafe,地點喺旺角非常便利:首先試咗「西班牙海蝦辣肉腸燴飯」,呢個菜色色香味俱全。海蝦鮮嫩多汁,辣肉腸嘅香味同海味完美結合,飯粒吸收咗所有嘅湯汁,口感滑溜。配上少少香草,令整體味道更加提味,實在令人一試難忘。接住嚟係「煙三文魚忌廉蕃茄醬扁意粉」,呢道意粉用咗煙三文魚,味道特別香濃。忌廉醬配合蕃茄醬,唔會過於膩,反而帶出咗一種清新嘅感覺。扁意粉嘅口感亦好好,吃起來滑順,配上三文魚嘅煙熏味,真係好正。最後,飲品方面,我選咗「焦糖朱古力」。朱古力嘅濃郁味道爆發,焦糖嘅香甜亦帶來唔同嘅層次感,令整個甜品更加完美。而「水果沙冰」就係一個清新嘅結尾,冰涼嘅口感加上多種水果,喺炎熱嘅天氣中感到一陣清涼。總括來講,今次嘅用餐體驗非常滿意,無論係前菜、主菜定甜品,每一道都令人難忘,真係值得再來!