2021-08-11 77 瀏覽
之前曾經食過呢度嘅食晚飯,印象好好,無論味道定環境都好掂,係食過嘅川菜餐廳之中性價比最高,所以今次約朋友來尖沙嘴呢邊食飯就特意揀左來呢度食。今次我哋坐窗邊望海嘅位置 。雖然對著個窗,但都唔會好熱。呢度嘅店員招呼好好,經常主動斟茶。我地叫左個店員推介、星期一至五先有嘅精選午市酸菜魚套餐,$298兩至三位,性價比好高,我地對所有菜式都十分滿意,同我第一次來食嘅水準一樣!唔洗等好耐就上咗第一道菜,冷盤口水雞, 有別於一般餐廳食嘅,呢碟口水雞除咗有辣油辣椒,仲特別加左花生醬,食起來味道更豐富,並唔係千篇一律嘅麻辣味,每件雞肉都好嫩滑,水準好高!套餐包兩個成都擔擔麵,加入麻醬、肉碎、花生、香蔥拌勻,味道剛剛好,唔會太重口味,麵條都好彈牙爽口!酸菜桂花魚秘制酸菜所熬成嘅湯底,酸中帶點辛辣,裡面除左魚,仲有好多芽菜、酸菜,每塊桂花魚片都無骨好易入口,嚐起來有魚嘅鮮味之餘,口感亦都非常爽滑!香辣桂花魚鮫香脆外皮內裏係滑嫩嘅桂花魚鮫,以乾辣椒炒過後更為惹味。炒白菜係咁多濃味菜式之中點都要有返個清淡嘅炒菜去中和下!紅糖糍粑微煎過嘅粑沾滿糖粉,再點上香甜嘅紅糖糖漿,煙煙韌韌,非常好食,一定要試嘅甜品!

酸菜桂花魚

香辣桂花魚鮫
香脆外皮內裏係滑嫩嘅桂花魚鮫,以乾辣椒炒過後更為惹味。

炒白菜
係咁多濃味菜式之中點都要有返個清淡嘅炒菜去中和下!

紅糖糍粑