2018-01-23
身為屯門人,但平日喺屯門食晚飯嘅機會唔多,收工都夜,通常都喺旺角食完飯先番屋企,今日收早少少,可以同男朋友撐下枱腳。公司同事一早同我地提過呢間烤肉店,又話好食又話抵食,雖然位置唔算太方便,我都係喺新墟行過黎,原來比我想像中快。平日晚上,比我想像中多人,不過餐廳位置挺多,環境幾大,空間感十足想起我上次黎卓爾居已經係多年前同家人喺樓上飲茶。近門口位置有清酒、啤酒櫃,接著會見到自助調料區,有相當多選擇。座位以卡座為主,坐得舒適。餐牌供應烏冬、韓燒、火鍋等,價錢相宜,估唔到好似我地兩個咁大食都係食左三百蚊,認真性價比幾高點單採用平板電腦,幾方便。烤爐上放有隔油紙,食物冇咁容易燒焦,而且枱面上已放有搽過油嘅替換紙,好方便,唔熟手亦可以請店員代勞更換。決定食燒肉後,我地點單不久,店員就送上生菜、前菜幾碟,見枱面有孜然粉、海鹽,我都懶得去拎調料,用孜然粉燒肉,正。整體肉類全部質素都唔錯,而且睇番價錢一啲都唔貴,兩人用份量剛好,醃料調味唔會太重手,我地喜歡包菜食,油膩感大減。美國牛小排 $70牛小排有十多片,唔會太薄身,肉味估唔到都幾濃,加少少孜然粉,特別香,呢個價錢抵牛肉條 $42牛肉條厚身,口感豐
點單採用平板電腦,幾方便。
美國牛小排 $70
牛肉條 $42
牛肉條厚身,口感豐富,燒完肉汁保持,唔老唔韌。
牛仔骨 $30
男朋友一直好鐘意食牛仔骨,不過因為我唔係特別喜好,所以好少會食。
今日佢見30蚊就點左一份獨食,肥脂均稱,牛肉嚼勁十足,佢大讚好食
牛舌 $28
牛舌又係抵食之選,雖然佢開邊,而且唔似日式牛舌咁帶少少脂肪,但大大話話有8完整片,燒極都仲有,十分划算
墨魚仔 $28
墨魚仔醃得剛好,唔會太鹹,所以我都好快食完,份量唔會太多。
一起燒雞中翼 $28
雞翼又係抵食,食過咁多燒烤,第一次見28蚊有5隻,雞翼輕手醃過,我鐘意燒到燶燶地,加少少辣粉,好惹味。
雞軟骨粒 $32
雞軟骨粒份量不少,由於隔住油紙燒,火喉較易控制,唔會咁容易燒燶,幾脆卜卜,我諗起喺國內食嘅雞脆骨串燒。
凍檸茶 $15、汽水 $12
飲品選擇唔多,主要係汽水、茶啡。如果飲酒會有清酒、啤酒。
豆腐花(免費)
調料區附近有豆腐花限量供應,臨走前一定要食番碗啊,雖然免費,但做得一啲都唔馬虎,幾有豆香,幾滑溜架