2024-10-01 282 瀏覽
偷得浮生半日閒,同老公拍拖去試下新嘢。晚餐主打set ,有前菜,主食(飯/麫),甜品,仲跟一杯嘢飲,$90。睇下餐牌,有d簡陋,諗唔到有乜特別好食,好似同普通餐廳冇乜分別。突然有個肥肥哋嘅男人走過嚟,同我哋打招呼,原來係間餐廳老闆。佢好耐心咁同我哋解釋每一道菜嘅原材料都係用最好嘅食材,而且冇味精,煮法同其他餐廳點解唔同。於是我哋就揀咗呢度嘅招牌擔擔麵,茶葉蛋,同埋餐廳老闆不斷推介嘅自製凍檸茶,甜品就要咗火龍果糕。1. 茶葉蛋 + 自製凍檸茶茶葉蛋好入味,見到隻蛋嘅色水,就知道老闆用咗唔小心機同埋時間去醃製凍檸茶真係有啲與別不同,檸檬好新鮮,唔澀,但又唔係超甜,唔會好似其他餐廳咁飲完覺得有少少起痰。原來一杯少少嘅凍檸茶都咁有學問,用心做原來真係有啲唔同,值得一讚2. 招牌擔擔麵平時好怕食擔擔麵,因為好多時啲醬都會整到一pat pat好 ”傑”, 一係就整到太淡唔夠味。呢個招牌擔擔麵,味道啱啱好,花生醬香得來又唔係太濃,要畀個讚 食完終於明白點解呢個係招牌麵3. 火龍果糕食完咁濃味嘅擔擔麵,食一個火龍果糕,又幾清新喎,冇諗過火龍果糕做嘅甜品又幾好味喎。細細件,啱啱好食完咁濃味嘅嘢,返到屋
偷得浮生半日閒,同老公拍拖去試下新嘢。

1. 茶葉蛋 + 自製凍檸茶

2. 招牌擔擔麵

食完終於明白點解呢個係招牌麵

3. 火龍果糕

食完咁濃味嘅嘢,返到屋企都冇口渴,證明老闆果然冇呃我,真係冇用味精喎,值得一讚

希望呢間小店繼續努力經營落去,保持住對食物嘅執著,唔會用味精。但老闆真係要執執個餐牌
,等人哋知道佢做每道菜背後係有咁大嘅誠意