2018-08-08 54 瀏覽
剛在日本東京回港2天,真的十分疲累!去旅行去到盡,4日3夜4人剩用了5萬,唔計酒店機票,應該係一個紀錄。在東京,唔係到居酒屋,就食剌身或燒肉。返到香港,就想食唔同既嘢,其實香港真的好好好好,有好多款不同國際既美食,想食咩都有!今天,我們就𢵧選了星馬泰菜~~~~~Mee...lemongrass 雖然要等大約20分鐘,但都值得。其實呢間舖,日日都爆棚滿坐呢⋯⋯每次經過都是。我們一行4人,首先點了前菜無骨酸辣鳳爪沙律,鳳爪非常入味,但並不太辣,老少咸宜都啱,至於軟殼蟹米紙卷,我十分肯定他們將剛炸好的軟殼蟹即包即做,做到內脆外軟的效果,食落很是感動!點解我會知即炸即做呢⋯⋯因爲點菜先後次序,其他都在10分鐘內上到菜,唯獨是這軟殼蟹較遲送上呢!我們還點了無骨海南雞另配雞油飯,雞油飯非常香,海南雞啖啖肉,非常美味。當送上馬盞炒通菜時,香氣撲鼻,辣度適中。而緬甸咖喱雞配油鬆餅,它們用了椰漿做咖喱,椰香及黃姜粉加埋做到色香味俱全而不辣,廚司果然高手。我們還點了大蝦炒金邊粉,我就嘗了一兩口,但都忍不住要繼續,因為炒到麵條不油不膩,軟硬度適中,我又差不多食了四分一碟。在香港極少數餐廳做到有這樣的效果。飲

飲品~~我們只是點了cool爆鮮芒果冰冰,配有新鮮芒果肉在內,非常非常好味,
不得不讚。下次再光顧時,一定要再柯打。

我終於知道此餐廳為何每日都爆滿,
餐廳上菜速度驚人,廚房配合得非常好。每碟份量頗大,價錢較經濟,所以每日滿座而仍然有大量食客等待光顧。
今天,非常滿足口腹,因不知份量是這麼大份量,所以點多了,又食多了!

2018-08-06
20 分鐘 (堂食)
  • 軟殼蟹米紙卷
  • cool爆鮮芒果冰冰