2021-07-23
佐樂係我最鍾意嘅日本居酒屋之一難得冷/熱盤都咁好食💕 * * * *白子刺身-老公介紹先識食,即係魚嘅生殖線,唔怕食內臟嘅人可一試,質地好滑口,加上葱粒同辣蘿蔔絲一齊食,好鮮味吞拿魚刺身-夾埋上面嘅紫菜同山芋蓉一齊食,正👍🏻酒盜芝士-酒盜係醃過嘅魚內臟,䶢鮮味,加上芝士一齊食係日本嘅傳統食法。需要一提嘅係,唔係間間都可以整到咁好食,有時酒盜會太䶢,有時芝士會太硬,唔夠滑身,佐樂就做得啱啱好👍🏻怕食內臟的人,可試呢個#杮乾芝士,都幾清新呢個豆腐嘅質地好有趣,外面有層脆脆地嘅外皮包住,外脆內軟刺身拼盤-所有刺身都好鮮味👍🏻🤤第一次食雞刺身,店員話係每日新鮮空運到港,係運生雞來港後才劏。香煎左外皮,配以葱同柚子楜椒一齊食,質感似硬身少少嘅魚刺身,都幾好食。好襯清酒。南蠻炸雞-炸到啱啱好,雞肉仍然好滑而且juicy山芋煎餅-口感鬆化,而且飄著陣陣山芋淡香👍🏻免治雞串-呢個應該係我暫時食過最好食嘅免治雞串,咬落去啲肉汁會湧出黎嗰種,加上日本蛋汁中和返個油膩感,處理得相當好最後食左個生魚粥,其實裡面唔係好食到生魚
難得冷/熱盤都咁好食💕
* * * *
吞拿魚刺身-夾埋上面嘅紫菜同山芋蓉一齊食,正👍🏻
怕食內臟的人,可試呢個#杮乾芝士,都幾清新
呢個豆腐嘅質地好有趣,外面有層脆脆地嘅外皮包住,外脆內軟
刺身拼盤-所有刺身都好鮮味👍🏻🤤
第一次食雞 刺身,店員話係每日新鮮空運到港,係運生雞來港後才劏。香煎左外皮,配以葱同柚子楜椒一齊食,質感似硬身少少嘅魚刺身,都幾好食。好襯清酒。
南蠻炸雞-炸到啱啱好,雞肉仍然好滑而且juicy
山芋煎餅-口感鬆化,而且飄著陣陣山芋淡香👍🏻
最後食左個生魚粥,其實裡面唔係好食到生魚,可能已經煲到溶曬,但食得出好養生。本身食完咁多刺身,加上坐係冷氣位,難免手腳冰冷,食完呢個粥就即刻暖返😂