2022-09-16 45 瀏覽
平時好少去土瓜灣,呢一日咁啱去完見客,就一於簡簡單單喺附近食個便飯先返屋企啦!北帝街附近都幾多餐廳,行左個round之後決定去試呢間叫做「茶舍」嘅冰室,因為睇menu見佢都選擇頗多,而且裝修都比較新淨呢日係平日夜晚,餐廳都幾多客,好彩餐廳都安排到一個位俾我。餐廳裝修同其他新潮嘅冰室差唔多,俾大家睇下:Menu嘅晚餐選擇頗多,本來想點個鰻魚炒蛋飯,點知隔離位嘅客人order左一份好吸引嘅鐵板美國牛柳香氣撲鼻,咁就一於豪少少order黎試下啦!個晚餐包左沙律、餐湯。啲沙律菜好新鮮,菜葉好脆。個湯就係龍蝦湯,味道唔錯!飲完湯個主角牛扒就上啦。用鐵板上嘅好處當然就係牛扒keep住熱辣辣,不過佢就比較容易太熟。我order 7成熟嘅,但可能鐵板太熱了,所以好快就唔係7成⋯好彩,塊牛柳本身雖然好厚,但都好juicy同tender,食起上來無話好鞋。以$168呢個價錢黎講,性價比頗高!另外可能因為辛苦左一日好想飲少少甜嘢,所以我就order左少少邪惡嘅orero沙冰特飲,再加一個蛋糕仔。呢兩樣嘢都唔會話好甜,合格!