2023-01-28 1476 瀏覽
2023年1月19日 星期四今日同同事遲咗出去食飯,去到西灣河都已經差唔多兩點突然間好想食越南嘢,喺太安樓見到呢一間餐廳,所以大家都冇考慮太多就入咗去咁好彩我哋入去嘅時候餐廳做緊下午茶優惠,大部份嘅餐同午餐餐牌差唔多,都有好多食物可以揀,不過價錢更加抵,於是我哋每人點左一個餐加飲品,另外我再加左一個小食添等左大約10分鐘,同事叫既餐就到,係越式烤豬頸肉飯,睇落去份量真係同午餐完全無分別,而且豬頸肉份量都唔少,我食左其中一舊,外皮烤到有少少脆,而且肉質有咬口,唔會太韌咬唔開,唔洗點汁都已經好夠味至於我就要左河內香茅烤雞扒飯,每逢點白飯餐廳都會附帶一片蝦片係飯隔離,我會整碎佢同飯撈埋一齊食,口感會更加豐富,而呢個烤雞扒我都覺得唔錯,因為雞皮已經烤焦到脆身,但裡面既雞肉仍然保持嫩滑,仲有肉汁添仲有一個同事就要左蝦餅春卷湯河,佢話蝦餅真係啖啖蝦膠,好彈牙,而春卷就炸到脆卜卜我都唔執輸小食要左炸蝦餅,份量同同事點既蝦餅河粉差不多,都一樣有四至五片幾厚既蝦餅,我再點埋酸辣汁一齊食,味道更加滋味飲品方面,左邊係我既水晶芒果沙冰,每一啖都飲到水晶珠珠同芒果茸,夠晒冰凍,而右手邊就係椰汁三色冰,睇落去有
2023年1月19日 星期四
今日同同事遲咗出去食飯,去到西灣河都已經差唔多兩點

飲品方面,左邊係我既水晶芒果沙冰,每一啖都飲到水晶珠珠同芒果茸,夠晒冰凍,而右手邊就係椰汁三色冰,睇落去有3分之1既杯都係配料黎,落足料,同事話唔算太甜,好有椰香

至於另外兩個同事就要左三色鹹檸七同薄荷青檸梳打,三色原來就係青檸、檸檬同鹹金桔,同事話味道幾特別,而且酸酸甜甜幾醒胃
薄荷青檸梳打就好清涼,食完野再飲好解渴

埋單四個人$300都唔洗,真係好抵
2023-01-19