2021-08-24
餐廳名叫SuSoShu原來都好有意思,包含3樣signature dishes🥰🍣Su - Sushi 壽司🇯🇵So - Soba 蕎麥麵🍶Shu - 日本酒 食完壽司嘆蕎麥麵再配埋日本酒,呢度嘅酒係時令嘅無fixed menu,唔算好有研究嘅我就叫咗個Sake Tasting Trio Set💰88,店員仲好細心咁教我邊一種sake配咩野食🥰,敢就唔洗叫一枝🤣🎎晚市套餐 💰14801️⃣燒螢光尤魚配銀鱈魚脆餅2️⃣富山灣白蝦松景蟹他他2️⃣北海道~雲4️⃣時令壽司 四貫5️⃣大金槍魚腹紫蘇卷6️⃣究極海膽7️⃣燒北海道鱈場蟹8️⃣燒鹿兒島赤雞9️⃣十割蕎麥麵~冷🔟是日甘味✨燒螢光尤魚配銀鱈魚脆餅💫評分: 8/10📝燒螢光尤魚好乾身,第一次食銀鱈魚脆餅有驚喜,銀鱈魚打碎左好creamy,外脆內軟🥳✨富山灣白蝦松葉蟹他他💫評分: 7.7/10📝菜式底係由松葉蟹肉堆砌而成,上方有鮮甜嘅蝦肉,撈埋蛋黃同魚子,口感好豐富😋另一層係過渡菜清清個味蕾,係yogurt加啲果乾同花乾💐,成道菜個器皿好得意係要揭開個蓋先至會見到曬🥰✨北海道~雲💫評分: 7.2/10📝呢款係鹹食,海鹽泡下面係奶凍,再mix埋啲橄欖油,omakase都加
🍣Su - Sushi 壽司
✨富山灣白蝦松葉蟹他他
💫評分: 7.7/10
✨北海道~雲
💫評分: 7.2/10
📝呢款係鹹食,海鹽泡下面係奶凍,再mix埋啲橄欖油,omakase都加入咗fusion菜~
✨時令壽司 四貫
💫評分: 8.8/10
🍣沖繩縣帆立貝比平時嘅再爽口啲
🍣第一次食蜜柑青魚,師傅仲話俾我聽佢係食齋嘅魚🤣
🍣吞拿魚赤食比平時嘅唔同淨係會燒面頭
🍣左口魚就食得多不過今次第一次食右口魚,油份比左口魚再高啲🥰
✨大金槍魚腹紫蘇卷
💫評分: 8.6/10
📝師傅會親手遞手卷俾我哋食,好肥美,配埋紫蘇成個感覺好豐富
✨究極海膽
💫評分: 9/10
📝海膽成個紫菜都充滿曬,金黃色之餘味道鮮甜入口即融🥳
✨燒北海道鱈場蟹
💫評分: 8.6/10
📝好新鮮同juicy,幫你開咗邊,食嘅時候好方便啖啖肉,仲可以點蟹醋同蟹麵豉食
✨燒鹿兒島赤雞
💫評分: 8.5/10
📝其實呢種雞肉鹿兒島係生食嘅不過知道香港人未必會想食生雞肉,呢度係七至八成熟,如果都係唔想食生都可以自己再喺呢個鐵板上面燒,雞肉好嫩滑,洋蔥用咗45分鐘慢煮到好甜😎
✨十割蕎麥麵~冷
💫評分: 7.3/10
📝十割蕎麥麵以100%蕎麥粉製,入口比平時嘅煙韌,充滿蕎麥嘅香味
✨是日甘味
💫評分: 8.6/10
📝🌌夜空好靚,甜品非常打卡,質感係介乎大菜糕同啫喱中間,有日本酒同檸檬兩隻味,比起平時嘅雪糕有誠意🤣,晶瑩剔透,有少少唔捨得食,甜品係比較清新,食完成餐禁complex,餐廳想用一個簡單嘅甜品作結☺️
𝕊𝕦𝕤𝕠𝕤𝕙𝕦
📍 尖沙咀亞士厘道17-19號1樓
(尖沙咀🚇L5出口行6分鐘就到)
💫評分: 8.8/10
💬店嘅設計係簡約日系,以木色調為主,環境舒服,師傅同店員會好仔細咁解釋啲嘢食,食物質素對得住價錢,好新鮮,食物種類都好多唔會剩係得魚生🥰,餐廳平日都有lunch set,夜晚都可以散叫,整體今次夜晚嘅omakase嘅體驗非常好,推介大家可以特別日子或者生日🎂嚟食🤍
#尖沙咀美食 #生日飯 #Susoshu #日本料理 #尖沙咀 #日本菜 #omakase #omakasehk #廚師發辦 #香港美食 #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #廚師發板 #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #discoverhongkong #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #壽司 #japanesefood #香港日本菜 #omakasesushi